03 април 2014

Солени мъфини Попай

Този вариант на банички видях в интернет, доста популярен се оказа. Предимството му пред класическите баници, е че не е нужно да се реже на парчета - просто си грабваш няколко мъфинки! Приготвят се лесно, а и с този спанак минава директно в графа вкусно  и здравословно :) Сложих името Попай точно заради него, но може да се замести с други зелениши. 



300гр кори за баница
300гр спанак
1 глава лук
200гр сирене
3 яйца
4сл олио
4сл кисело мляко
2сл вода
3-4 клонки магданоз
1/2чл сух джоджен
1/2чл чубрица

Измития и нарязан на ивички спанак се задушава със ситно нарязания лук и олиото за около 5 минути. Оставя се настрани да се охлади.
В друг съд се разбиват яйцата, смесват се с млякото, водата, натрошеното сирене и подправките. Прибавя се охладената спаначена смес и се разбъркват хубаво.
Корите се нарязват на ивици със ширина 1см както е цял пакета, слагат се в купа и се разделят докато се получат ленти. Добавя се сместа като се разбърква внимателно, за да не стане на каша.


Разпределя се във форми за мъфини, ако са силиконови не се мажат с нищо, но ако са метални се намазват с олио и се поръсват с брашно. Хартиените кошнички е хубаво да се намаслят преди са се сложи сместа в тях, за да може след изпичане мъфините да се отделят лесно.
Пекат се на умерена температура в загрята фурна докато добият златист цвят.
Идеална комбинация се получава когато се хапват с хубаво кисело мляко :)



Имам и повод да се похваля с нова публикация в медиите - на 2 април 2014 година в кулинарната рубрика "Гурме" на вестник "Преса" има статия за мен и моят кулинарен блог :)


Благодаря на журналистката Рада Езекиева за дадената ми възможност да се популяризира моят сайт!
Рецептите: Свински пържоли с джинджифил и бекон
Домашна торта от козунак

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...