21 октомври 2013

Шоко сладък салам или много шоколадова статия

Всички познавате добре този прекрасен десерт, лично аз доста съм си хапвала от него като малка. Някой му казват сладък салам, други салам-торта, бисквитено руло...както и да му е името си остава един от любимите ми от моето детство. Участвала съм много активно в приготвянето, особено в стъргането на обикновените бисквити, с които майка ми го правеше. Сега вече има блендери, чопъри и е къде къде по-лесно ;)


Реших обаче да променя, или по-скоро добавя нещо, за разнообразие, и то е - ШОКОЛАД! Нали сме си в къщи любители на шоколада, това е идеалният за нас вариант. Възползвах се от предизвикателството, което ми отправиха от Шоколад Lindt, България и запретнах ръкавите. Серията Lindt Excellence е очарователна с разнообразните си вкусове, идеална за моята шоколадова статия :)

Ето какво използвах:
2 пакета чаени бисквити /Ревю/ от по 180гр
1 пакетче размекнато краве масло - 125гр
200гр пудра захар
1 ванилия
1 прясно сурово яйце
3чл какао/ако използвате какаови бисквити, то отпада/
50гр настърган шоколад - Lindt Excellence Dark 99% Cacao
50гр чукани сурови ядки/лешник, бадем, кашу, орех/

За глазурата:
100гр шоколад Lindt Excellence Dark 85% Cacao /може още 50гр/
50мл течна сладкарска сметана/ако е готварска добавете 2чл пудра захар/

Бисквитите смилате в блендер, ако нямате ги счуквате - те са ронливи и става лесно.


Изсипвате ги в дълбока купа. Добавяте останалите продукти и хубаво омесвате с ръка. 


Оформяте като салам и слагате в хладилника да стегне за поне 2 часа. Може да направите един голям или два по-малки.


За глазурата стопявате шоколада със сметаната на водна баня. Леко охладен го намазвате върху "саламчетата". Оставяте да стегне отново в хладилник преди консумиране.



И понеже статията е мега шоколадова, направих си и бонбонки :) :) :)

Стопих поотделно различни шоколади - Lindt Excellence 70% Cacao 100г,  Lindt Excellence Intence Orange 100гр , Lindt Excellence Cassis Intence 100гр ,  Lindt Jogurt Himbeer - Vanille 100гр, със течна сладкарска сметана  в съотношение 4:1 ( примерно на 100гр шоколад 25мл сметана). Самите шоколади са си превъзходни на вкус /с касис, с портокал, с ягода...мммм/, затова им добавих само ядки.

За единият модел използвах шоколада още течен, защото разлях в силиконови форми с фигурки. Другите направих с доста охладен и оформих на малки топки. И така всичките, вече изстинали, прибрах в хладилника да стегнат. 


Голямо подслаждане падна, но си имах повод - рожден ден! Пораснах с още една година, помъдрях и поумнях както се казва философски :) :) :)


Да ви е сладко и шоколадово приятели!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

12 коментара:

  1. Честит рожден ден, Маги! Жива и здрава! Чудесна шоко почерпка:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/10/13 22:47

    Bravo Mage,otnovo izku6enia...,a 6okoladite Lindt sa mnogo vkusni i obi4ani ot vsi4ki ni.Kolkoto e po-visok procenta na kakaoto -tolkova 6okolada e po-polezen i originalen-bez dobavki na zahari i drugi podsladiteli,malko nagar4a,no tova e istinskia 6okolad!!!Preporu4vam go- dori e dokazano nau4no 4e istinskia 6okolad e mnogo polezen za zdraveto i se preporu4va da se konsumira redovno,a tvojt desert e prosto nostalgia kam dobroto i bezgrizno detstvo!!!MMMMMMMMMMERSI!!!xxxxxx

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обожавам натуралния шоколад, без да искам съм уцелила здравословния вариант ;)
      Десерта е великолепен на вкус, ще ти го приготвя като се видим! Целувки мила приятелко :*

      Изтриване
  3. Бъди здрава, усмихната и обичана, Маги! И колкото прекрасни са шоколадите и творенията ти с тях, толкова да бъде и животът ти, искрено ти го желая! :)
    А саламът е със страхотна идея, не се бях замисляла за шоколад отгоре. И още нещо - аз понякога слагам бисквитките в две найлонови торбички и удрям здраво със стъклена бутилка, пак е лесно. ;)

    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! А идеята ти е страхотна и практична - орехите ги чупя така , само че ги удрям с чук или със затварачката за буркани :))))))

      Прегръдки от мен :)

      Изтриване
  4. Най-хубави пожелания по случай празника и от мен, Маги! Вълшебна почерпка, страхотно изглежда саламът с шоколадовата глазура отгоре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария, почерпката си заслужаваше :) Вкусът му е неустоим...опитай го!

      Поздрави, Маги

      Изтриване
  5. Много вкусен шоколадов салам Маги. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, много благодаря за вниманието! Който е любител на шоколада, ще му допадне доста :)

      Сърдечни поздрави от мен :)

      Изтриване
  6. Миличка, честит рожден ден! Пожелавам ти от сърце много здраве, щастие, късмет и успехи! Прекрасна шоколадова публикация с неустоими вкусове и аромати! Бонбоните са номер 1! Нали си ме знаеш - първо в тях се загледах:))). Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за пожеланията :) Все имах желание да се пробвам да направя бонбони и се реших, занимавка си е, но си заслужава разбира се!

      Сладки прегръдки, Маги :)

      Изтриване