Шоко сладък салам или много шоколадова статия

Всички познавате добре този прекрасен десерт, лично аз доста съм си хапвала от него като малка. Някой му казват сладък салам, други салам-торта, бисквитено руло...както и да му е името си остава един от любимите ми от моето детство. Участвала съм много активно в приготвянето, особено в стъргането на обикновените бисквити, с които майка ми го правеше. Сега вече има блендери, чопъри и е къде къде по-лесно ;)


Реших обаче да променя, или по-скоро добавя нещо, за разнообразие, и то е - ШОКОЛАД! Нали сме си в къщи любители на шоколада, това е идеалният за нас вариант. Възползвах се от предизвикателството, което ми отправиха от Шоколад Lindt, България и запретнах ръкавите. Серията Lindt Excellence е очарователна с разнообразните си вкусове, идеална за моята шоколадова статия :)

Ето какво използвах:
2 пакета чаени бисквити /Ревю/ от по 180гр
1 пакетче размекнато краве масло - 125гр
200гр пудра захар
1 ванилия
1 прясно сурово яйце
3чл какао/ако използвате какаови бисквити, то отпада/
50гр настърган шоколад - Lindt Excellence Dark 99% Cacao
50гр чукани сурови ядки/лешник, бадем, кашу, орех/

За глазурата:
100гр шоколад Lindt Excellence Dark 85% Cacao /може още 50гр/
50мл течна сладкарска сметана/ако е готварска добавете 2чл пудра захар/

Бисквитите смилате в блендер, ако нямате ги счуквате - те са ронливи и става лесно.


Изсипвате ги в дълбока купа. Добавяте останалите продукти и хубаво омесвате с ръка. 


Оформяте като салам и слагате в хладилника да стегне за поне 2 часа. Може да направите един голям или два по-малки.


За глазурата стопявате шоколада със сметаната на водна баня. Леко охладен го намазвате върху "саламчетата". Оставяте да стегне отново в хладилник преди консумиране.



И понеже статията е мега шоколадова, направих си и бонбонки :) :) :)

Стопих поотделно различни шоколади - Lindt Excellence 70% Cacao 100г,  Lindt Excellence Intence Orange 100гр , Lindt Excellence Cassis Intence 100гр ,  Lindt Jogurt Himbeer - Vanille 100гр, със течна сладкарска сметана  в съотношение 4:1 ( примерно на 100гр шоколад 25мл сметана). Самите шоколади са си превъзходни на вкус /с касис, с портокал, с ягода...мммм/, затова им добавих само ядки.

За единият модел използвах шоколада още течен, защото разлях в силиконови форми с фигурки. Другите направих с доста охладен и оформих на малки топки. И така всичките, вече изстинали, прибрах в хладилника да стегнат. 


Голямо подслаждане падна, но си имах повод - рожден ден! Пораснах с още една година, помъдрях и поумнях както се казва философски :) :) :)


Да ви е сладко и шоколадово приятели!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Коментари

  1. Честит рожден ден, Маги! Жива и здрава! Чудесна шоко почерпка:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Bravo Mage,otnovo izku6enia...,a 6okoladite Lindt sa mnogo vkusni i obi4ani ot vsi4ki ni.Kolkoto e po-visok procenta na kakaoto -tolkova 6okolada e po-polezen i originalen-bez dobavki na zahari i drugi podsladiteli,malko nagar4a,no tova e istinskia 6okolad!!!Preporu4vam go- dori e dokazano nau4no 4e istinskia 6okolad e mnogo polezen za zdraveto i se preporu4va da se konsumira redovno,a tvojt desert e prosto nostalgia kam dobroto i bezgrizno detstvo!!!MMMMMMMMMMERSI!!!xxxxxx

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обожавам натуралния шоколад, без да искам съм уцелила здравословния вариант ;)
      Десерта е великолепен на вкус, ще ти го приготвя като се видим! Целувки мила приятелко :*

      Изтриване
  3. Бъди здрава, усмихната и обичана, Маги! И колкото прекрасни са шоколадите и творенията ти с тях, толкова да бъде и животът ти, искрено ти го желая! :)
    А саламът е със страхотна идея, не се бях замисляла за шоколад отгоре. И още нещо - аз понякога слагам бисквитките в две найлонови торбички и удрям здраво със стъклена бутилка, пак е лесно. ;)

    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! А идеята ти е страхотна и практична - орехите ги чупя така , само че ги удрям с чук или със затварачката за буркани :))))))

      Прегръдки от мен :)

      Изтриване
  4. Най-хубави пожелания по случай празника и от мен, Маги! Вълшебна почерпка, страхотно изглежда саламът с шоколадовата глазура отгоре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария, почерпката си заслужаваше :) Вкусът му е неустоим...опитай го!

      Поздрави, Маги

      Изтриване
  5. Много вкусен шоколадов салам Маги. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, много благодаря за вниманието! Който е любител на шоколада, ще му допадне доста :)

      Сърдечни поздрави от мен :)

      Изтриване
  6. Миличка, честит рожден ден! Пожелавам ти от сърце много здраве, щастие, късмет и успехи! Прекрасна шоколадова публикация с неустоими вкусове и аромати! Бонбоните са номер 1! Нали си ме знаеш - първо в тях се загледах:))). Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за пожеланията :) Все имах желание да се пробвам да направя бонбони и се реших, занимавка си е, но си заслужава разбира се!

      Сладки прегръдки, Маги :)

      Изтриване

Публикуване на коментар