24 февруари 2012

Боб чорба и боб яхния

По желание на мой голям фен днес реших да ви предложа рецептата за най-популярната българска чорба - бобената. Приготвя се елементарно, почти сама - не те ангажира с голямо внимание, вкусна и диетична, и е актуална през всеки сезон на годината.


Необходими са ви:
500гр зрял бял боб
1-2 глави кромид лук
1 голям морков
1 домат
1 червена чушка
сол, чубрица, джоджен/гюзум/
млян чер пипер, олио
магданоз /слагам и целина/

Как го приготвям:
Изчиствам и измивам боба, изсипвам го в тенджера и наливам вода да го покрие. Щом заври  изливам водата и наливам нова, но повече като количество, и слагам отново на огъня.


През това време нарязвам лука и моркова на ситно, и добавям към боба половин час след повторното завиране. Слагам подправките /без магданоза/ и олиото. Доливам топла вода ако има нужда. След около 30-40 минути идва ред и на домата - настъргвам го и добавям заедно с нарязаната чушка. Опитвам боба дали е готов - трябва да е мек, да не хрупа. Има различни сортове, някой увират за 1,30ч, а други и 2  часа не им стигат. Затова на първия час от варенето започнете да опитвате, за да не преври и да стане на каша. След като я сваля от огъня поръсвам с нарязан магданоз.
Бобената чорба е готова, ако я предпочитате по-рядка доливайте си вода докато я готвите.  Допълнително си овкусявам моята порция с лъжица оцет :)


От готовата чорба лесно може да си направите яхния. Ще ви предложа два начина, първият от които е много бърз - размивате 2сл брашно и 1сл червен пипер с малко вода да се получи каша и сгъстявате супата /ако не е много рядка, в противен случай ще трябва да си отсипете излишното количество в друг съд/.

Вторият начин се нарича още и запържен боб и приготвянето му отнема малко повече време. В отделен съд наливате 2-3сл олио, като загрее слагате 1сл червен пипер да се запържи /за много кратко, защото пипера бързо прегаря/.  Гребвате с черпак от чорбата /но без много течност/ и прехвърляте в съда с олиото и пипера. Повтаряте докато стигнете желаното от вас количество. накрая може да сгъстите с 1сл размито брашно.


Това е яхнийката, на която много и отиват печени на скара кюфтета или кебапчета



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

20 февруари 2012

Супа от агнешки дреболии

Това е една типично зимна супа, особено правена по време на сборовете по селата. Затова ние на село и казваме сборджийка, а ако добавим и малко месо -  курбан чорба. Сега дреболиите може да се купят от магазин / опаковката е за дроб сарма - бял и черен дроб, сърце, далак, бъбрек, черъвца/ , само трябва да се сварят и нарежат. Но който си отглежда сам животните го чака повече работа :)))))  За отличен вкус преди консумиране се подправя се със счукан чесън и оцет, страхотно си върви с хубава домашна ракия :))))


Необходими продукти:
500гр агнешки дреболии 
1- 2  глави лук
1 морков
малък домат
ориз
2 яйца
сол на вкус
2-3 щипки чубрица
2-3 листенца тарос
млян чер пипер
3-4 клонки магданоз

И така, да приемем че сме си купили дреболиите от магазина, слагаме ги в студена вода, щом заври отпенваме и оставяме да се варят на слаб огън около 2 часа /ако трябва още 30 минути/. След това изваждаме в тава, нарязваме на дребни парчета и отново ги слагаме  да се варят в студена вода. Ако отново се образува пяна се обира с лъжица. Добавяме нарязаните на ситно лук, морков и подправките. Може да се добавят няколко лъжици олио. Като омекнат се слага измития ориз, а щом набъбне и настъргания домат. Супата е готова след още 15 минути. Ако има нужда се налива гореща вода, ври минута-две и се отмества от огъня. 
Застройва се след около 10 минути с разбитите с няколко капки оцет яйца,  поръсваме с нарязания пресен магданоз. 


Получих още една награда от виртуална приятелка SONYA SHATEVA с нейния сладък и изключително полезен кулинарен блог "Моето сладко хоби". 



Мила Сонче, искрено благодаря за честа да съм твой приятел, макар и виртуален! Продължавай все така да ни радваш с много вкусните и отлично обяснени твои приготовления!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 февруари 2012

Печено агнешко месо

Много лесен начин да осигурите към хубавото червено винце една добра  вечеря,  или  стабилно мезе, особено в тази мразовита зима :))) Това е рецепта, която съм научила от моя дядо Димитър, приготвяна винаги за всеки сбор, и то двойна доза!


Около 2кг агнешко месо се нарязва на порции, които се овалват в смес от предварително смесени /трябва да са добре разтворени/ 2-3сл сол, 1сл млян чер пипер, 4-5сл олио и чаша вода. Подреждат се в тава, налива се останалата част от сместа и се долива още чаша вода, за да се задушава хубаво месото. Покрива се в с фолио и се слага да се пече в загрята фурна за 2 и 1/2 - 3 часа - в зависимост от това дали е месото е от много младо или по-възрастно животно. Ако желаете да е по-препечено, махнете фолиото и дозапечете още. 


Така печено месото е и чудесно мезе, ако се сервира студено, нарязано на филийки :)))

                   Това е, остава само да ви пожелая добър апетит и наздраве! 




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

06 февруари 2012

Универсален доматен сос Маги

Започвам новият месец с рецепта за още един универсален сос, който обаче е подходящ и за топлинна обработка. Идеален е за паста, спагети, пици, сандвичи. Също така с него може да се полеят печени или пържени зеленчуци и меса... С една дума - универсален!


И така, точни пропорции няма, правила съм го според количеството на наличните ми продукти.  Нарязах на ситно 3 глави кромид лук и задуших в 2-3сл олио и вода с 2-3 настъргани моркова. След това добавих настърган домат /предполагам около 2кг/и една настъргана сурова чушка. Слагам и подправките, които дозирам по вкус, затова само ще ги изредя - сол, млян чер пипер, чубрица, чесън на прах /не повече от 1кл, за да не се усеща много натрапчиво/, риган, олио /още 2-3сл/, магданоз, малко целина, и 1сл захар за да убие киселината на домата. 



Варих соса около час, после разсипах в шишета и стерилизирах 5-10 минути за капачка. 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!