26 декември 2011

Архив анкета - купихте ли подаръци за коледно-новогодишните празници?

*Пета анкета*


Купихте ли подаръци за коледно-новогодишните празници?

Да                                 1 гласа   14%
Не                                 5 гласа   71%
Няма да купувам      1 гласа    14%


Приключила на 17.12.2011г.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Пилешка супа

ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ! 

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ ВИЕ И СЕМЕЙСТВАТА ВИ, ДА ВИ СЕ СБЪДНАТ НАЙ-СЪКРОВЕНИТЕ ЖЕЛАНИЯ И КЪСМЕТА НИКОГА ДА НЕ ВИ НАПУСКА!



Предлагам ви една супа - еликсир, особено за в ден като днешният - след
 празник :)))  А как се приготвя тя - има много начини, затова споделям моят вариант.


Във всички случаи ни трябва пилешко месо - може да е едно пиле с тегло около килограм, може да са две бутчета, или само филе. Но е хубаво да има кости, за да стане по-вкусна супата. 

Месото е нарязано на порции или се слага в тенджера със студена вода. Малко преди да заври се обира с лъжица образувалата се пяна, и се оставя да ври до готовност /ако е домашно е необходимо повече време - поне 1,30 - 2ч, като верен признак затова е когато месото се отделя от кокала /.  След като мине първият час се слагат ситно нарязани глава лук и 1 морков, заедно с подправките - сол на вкус, 2-3 щипки чубрица и млян чер пипер /по-желание/. Когато месото е сварено се слага една цяла сурова червена чушка, шепа фиде и сев долива гореща вода ако е необходимо. Супата е готова след увиране на фидето, а чушката се изважда.

Тенджерата се отмества от огъня, сваля се капака, и се оставя да се охлади около 15-20 минути. Застройва се с разбито с няколко капки оцет яйце /наливат се с интензивно бъркане на тънка струя 1-2 черпака от супата в купата с яйцето, а после сместа се налива обратно с бъркане в тенджерата, за да не се пресече /. Поръсва се с нарязан магданоз.


Надявам се, че не съм изпуснала нещо в обясненията или продуктите, че все пак сме след празник :))))


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

18 декември 2011

Печен шаран във фурна

Малко след никулденско време е, но ще ви предложа рецепта за шаран. Реших да го опека, вместо да пържа /както по принцип постъпвам с тази риба/, защото последните ми попадения бяха много тлъсти и въобще не ми допаднаха. Голяма вкусотия стана, а и как му подхожда чаша бяло вино :)))))


За приготвянето на 1 шаран са необходими още глава кромид лук, лимон, сол и олио.
Рибата се изчиства, главата и опашката се отделят /идеални за чорбичка :))) /, измива се и се посолява. 


В коремната кухина се слагат нарязания на шайби лук и 2 кръгчета лимон /без кората, защото горчи/, и се поръсва с 1чл олио. 


Слага се върху намаслен лист алуминиево фолио и се завива добре, за да не изтекат соковете. 




"Пакетчето" се слага в тава, която се поставя на средната скара в загрята умерена фурна /вие си знаете на колко градуса вашата фурна пече с  умерена температура :))) /. 


Пече се 40 минути, след това фолиото се разтваря и шарана се дозапича за още 10.


Ако няма да се консумира веднага, отново се загъва с фолиото, за да остане топла. 

Не сложих никакви  други подправки, и вкусът си е превъзходен, но вие може да си добавите млян чер пипер или други. За гарнитура може да задушите зеленчуци :)))))


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

12 декември 2011

Спаначник

Ето една баница за любителите на зеленкото - спанак, лопуш, а защо не и коприва ... Съпругът ми особено я харесва ако сложа в плънката и кайма, и направо си става цяла манджичка :))))



1 пакет кори за баница 300г
4 яйца
400-500г спанак
1кч кисело мляко
100г сирене
1-2 стръка джоджен / или 1сл сух/
връзка магданоз
 5 стръка зелен лук /или 1 глава кромид/
 сол, олио

Спанакът се изчиства, измива и нарязва на ивички. Лукът се нарязва на дребно и се задушава с 4-5 с.л. олио, малко по-късно се добавя спанакът, долива се много малко вода и се задушава за около 15-20 минути. 




3 от яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко и натрошеното сирене. Изсипват се към изстиналия спанак, посолява се, слагат се нарязаните подправки и се посолява, ако има нужда. Всичко се обърква и се отделят 1-2 лъжици за заливката. 




В намаслена тава се слагат 2 кори, поръсват се с олио, после от плънката и така се редуват, като завършва с кори. Нарязва се на едри квадрати. Останалото яйце се разбива, добавя се отделената плънка, сипва се малко вода, 3-4 с.л. олио и се залива баницата. Пече се в загрята фурна на умерена температура до зачервяване. 



 ЗАБЕЛЕЖКА: Ако се използват кори с по-голям грамаж, се увеличава и грамажа на продуктите, като яйцата са 5 или 6 бр.






При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 декември 2011

Свинска рибица с подправки

Дойде времето и на хубавите мезета, и е хубаво да си ги приготвим сами. Не е трудно, резултатът е  отличен, и всички остават доволни, само да има и домашно червено винце :)))))






Необходими са ви само свинска рибица и подправките - сол, червен пипер, черен пипер и чубрица.


Месото се осолява добре и се оставя на хладно в голям затворен съд за едно денонощие. След това се изплаква и се овалва в предварително смесените по личен вкус червен, чер пипер и чубрица, като се притискат за да полепнат добре.






Рибицата се промушва от единия край със здрав конец или канап, прави се примка и се закача да съхне на сухо и проветриво място. Готова е за консумация след 2 седмици, в зависимост от дебелината на самата рибица.




Един съвет - покрийте я с хартия, така че само от долу да има отвор да диша, за да я спасите от гладните птички :)))

НАЗДРАВЕ :))))












При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Архив анкета - кафе или чай?

*Четвърта анкета*

Кафе или чай?

Кафе                                                        9 гласа   75%
Чай                                                          3 гласа   25%
Нито едното, нито другото :)       0 гласа    0%


Приключила на 27.11.2011г.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...