Малко след никулденско време е, но ще ви предложа рецепта за шаран. Реших да го опека, вместо да пържа /както по принцип постъпвам с тази риба/, защото последните ми попадения бяха много тлъсти и въобще не ми допаднаха. Голяма вкусотия стана, а и как му подхожда чаша бяло вино :)))))
За приготвянето на 1 шаран са необходими още глава кромид лук, лимон, сол и олио.
Рибата се изчиства, главата и опашката се отделят /идеални за чорбичка :))) /, измива се и се посолява.
В коремната кухина се слагат нарязания на шайби лук и 2 кръгчета лимон /без кората, защото горчи/, и се поръсва с 1чл олио.
Слага се върху намаслен лист алуминиево фолио и се завива добре, за да не изтекат соковете.
"Пакетчето" се слага в тава, която се поставя на средната скара в загрята умерена фурна /вие си знаете на колко градуса вашата фурна пече с умерена температура :))) /.
Пече се 40 минути, след това фолиото се разтваря и шарана се дозапича за още 10.
Ако няма да се консумира веднага, отново се загъва с фолиото, за да остане топла.
Не сложих никакви други подправки, и вкусът си е превъзходен, но вие може да си добавите млян чер пипер или други. За гарнитура може да задушите зеленчуци :)))))
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
МММ..обичам шаранче във всички вариации на приготвяне.
ОтговорИзтриванеТвоята е станала прекрасна.
Поздрави и хубава вечер!
Все се каня да изпека шаран и още не съм пробвала.След твоята идея мисля да пробвам.Изглежда апетитно!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
И аз досега не бях пекла шаран, но няма да сбъркате ако така го приготвите :) Само кожата на рибата остана по фолиото, въпреки че го бях намаслила, но тя и без това не се яде :))) Благодаря ви, хубава седмица и на вас!
ОтговорИзтриванеКой каза че на шарана кожата не се яде, то тя е най-вкусната!!!
ИзтриванеРецептата обаче е страхотна, единствено ме хвана яд за кожичката, и не мога да я смъкна от фолиото... моя мъж го прави печен на лозови клечки и така се запазва цялата, другия път ще пробвам да сложа лозови клечки на фолиото за да се облажим и с кожичка!
Интересен ми се струва метода за печене върху лозови пръчки, може ли да споделите?
ИзтриванеХубав блог Маги! :) Харесва ми, надявам се да сме си от полза .. :)
ОтговорИзтриванеCarre Restaurant & Pizza, благодаря :)))
ОтговорИзтриванеЧЕСТИТА КОЛЕДА!
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!
Благодаря ти Зиче, да ти е честита Коледата и на теб и твоето семейство! Да сте живи и здрави и мноооооого щастливи!
ОтговорИзтриванеи аз ще пробвам днес изглежда много добре
ОтговорИзтриванеЧестит Никулден!Тъкмо ще изключвам фурната с шаранчето.Вярвам,че ще е много вкусно!Поздрави,Мария!
ОтговорИзтриванеНашето шаранче се оказа много тлъсто и стана по-мазничко, но компенсирахме с винце :)))
ИзтриванеПоздрави, Маги
Това по ми прилича на шаран във фолио
ОтговорИзтриванеНаистина се приготвя във фолио, но после се разтваря и пече без него, така рибата не става суха.
ОтговорИзтриване