Ето една баница за любителите на зеленкото - спанак, лопуш, а защо не и коприва ... Съпругът ми особено я харесва ако сложа в плънката и кайма, и направо си става цяла манджичка :))))
1 пакет кори за баница 300г
4 яйца
400-500г спанак
1кч кисело мляко
100г сирене
1-2 стръка джоджен / или 1сл сух/
връзка магданоз
5 стръка зелен лук /или 1 глава кромид/
сол, олио
Спанакът се изчиства, измива и нарязва на ивички. Лукът се нарязва на дребно и се задушава с 4-5 с.л. олио, малко по-късно се добавя спанакът, долива се много малко вода и се задушава за около 15-20 минути.
3 от яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко и натрошеното сирене. Изсипват се към изстиналия спанак, посолява се, слагат се нарязаните подправки и се посолява, ако има нужда. Всичко се обърква и се отделят 1-2 лъжици за заливката.
В намаслена тава се слагат 2 кори, поръсват се с олио, после от плънката и така се редуват, като завършва с кори. Нарязва се на едри квадрати. Останалото яйце се разбива, добавя се отделената плънка, сипва се малко вода, 3-4 с.л. олио и се залива баницата. Пече се в загрята фурна на умерена температура до зачервяване.
ЗАБЕЛЕЖКА: Ако се използват кори с по-голям грамаж, се увеличава и грамажа на продуктите, като яйцата са 5 или 6 бр.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
ЛЕЛЕЕЕ.Магиии удариме в десетката:))) Всичко със зеления ми е любимо а за баници да не говоря.:))))
ОтговорИзтриванеТвоята е станала невероятно апетитна мммммм....
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря Зиче, снимките ми не са нови, но все така са актуални! И на теб хубава вечер :))))
ОтговорИзтриванеЩом е с готови кори и мъж я харесва. значи е за нашето семейство:-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и хубава вечер!
Харесвам баниците с фини кори, затова и не точа, и на теб благодаря Мъхче :)))))
ОтговорИзтриванеСтрахотна баница,много апетитна и толкова свежа със спанака.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Ммммм,толкова я обичам тази баница,че с удоволствие ще се почерпя от твоята,Маги,прелестна е просто!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав,мила!
Вземайте си, аз черпя :)))) Мира, Еликсир, много благодаря!
ОтговорИзтриванемного обичам спанак, с всичко и във всичко, поздрави и до скоро
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитно! Баница с кайма - за първи път чувам - но идеята страшно ми допада! Щом има месо мъжът ми ще прояде и баници (за протокола не ги обича по принцип защото са постни, според него). Сирене, спанак и кайма... малко отива към лазаня и е според вкуса на всеки от семейството :)
ОтговорИзтриванеКаймата я слагам като облагородяване, но има чуден ефект - наистина се получава нещо като бг лазаня :))) Имам и рецепта за баница с кайма тук.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!
ОтговорИзтриванеСпанакът дава идеи за какви ли не рецепти, тази само като я гледам и ми се дохапва, ще я опитам и с кори :)
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам спанак, особено на супичка или спаначник :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички, хубав и успешен ден :)))
Много хубав спаначник, изглежда вкусен и със сигурност така се е получил.
ОтговорИзтриванеМного сполучлива е тази рецепта, благодаря :)
ИзтриванеИзглежда превъзходно. Аз особено си падам по зеленкото и обожавам баница със спанак и сирене или коприва и сирене. Въпреки, че съм зеленолюбител си признавам, че не знам какво е лошуш, но звучи добре и като разбера бих го опитала. Предложението ти обаче да се добави и кайма е толкова просто, но велико. Още време оно са казвали, че великите неща са прости. Та мисълта ми е, че не съм се сетила за тази комбинация, а от сега мога да кажа със сигурност, че ще е любимата баница на мъжа ми, защото не е постна и само зелена :) Благодаря ти за идеята и рецептата от мое и от негово име:)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за хубавите думи, чудесно е че моите предпочитания съвпадат с вашите!
ИзтриванеПриятна неделна вечер :)
Това е една от любимите ми баници както и зелника.Благодаря за рецептата определено съм фен на зеленкото .Различава се от нещата, които слагам обикновено.До сега не съм се сещала да слагам джоджен както и магданоз. Дори не бях и чувала, но комбинацията ми звучи още по вкусно и определено следващият път ще сложа всички тези неща,които пишеш.Снимките са превъзходни, да му се дояде на човек. С кайма наистина си става манджа.Ще трябва да направя поне две тави.Да споделяш по често с нас кулинарните си предложения.
ОтговорИзтриванеХубаво си е зеленкото, че и полезно даже. Приготвено по подходящ начин може да стане чудесно ястие!
ИзтриванеБлагодаря и хубав ден :)
Страхотни снимки.Изглежда вкусен. Благодаря за рецептата ще го направя и дано се получи.
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на вас :)
ИзтриванеМаги страхотна си мъжа ти е щастливец а моя постоянно ми мърмори как не ме бива в готвенето :)Старая се но има да се уча още много но ти си УНИКАЛНА!
ОтговорИзтриванеМного ме ласкаете с този коментар! Щастлива съм че съм полезна, с каквото мога помагам на домакините :)
ИзтриванеПоздрави и заповядайте отново тук, Маги :)
Страхотен спначник и аз го правя така само че слагам и настрган кашкавал. Става страхотно поздрави.
ОтговорИзтриване