21 ноември 2010

Картофена торта с руска салата



Продукти:

* 1 кг картофи
* 200 г руска салата
* 50 г масло
* 100 г майонеза
* кашкавал

Приготвяне:
Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. Отцеждат се от водата, намачкват се и към тях се прибавя маслото /може да също прясно мляко, или ситно нарязан и намачкан лук/ - приготвя се на пюре. Половината от него се разстила в плитка чиния, за да се получи като блат. След като изстине, отгоре се слага руската салата и се заглажда, и върху него с помоща на нож се оформя втория картофен блат.




 Тортата се намазва с майонезата



 и отгоре се настъргва кашкавала.



Украсява се по желание и се охлажда в хладилник поне за около 30 минути.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Зеленчукова борш супа

Богата и разнообразна зеленчукова супичка, на която може да нагодите състава според вашите предпочитания!



В тенджера с вряща вода сложих ситно нарязаните 2 глави лук и 1 морков. След като омекнаха добавих 3сл ориз, нарязани 2 картофа, 2 листа зеле, 1 чушка и шепа грах. Овкусих със сол,  чубрица, прясна целина и 3-4сл олио. След около 10 минути добавих 1/2чч доматен сок/ за готвене изпозлвам със семки/, и ако има нужда се долива вода. След като всички зеленчуци са сварени, супата се маха от огъня. Разбиват се 2 яйца с малко оцет и с тях се застройва супата докато е още топла, като се разбърква после от време на време, за да не се пресече яйцето. Поръсва се с нарязан пресен магданоз.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Гювечета

Предполагам, че всички си правите оборка на хладилника като приготвяте гювечета, може би в това им е чара - всеки път са различни :) И при мен така се получи, но този път реших да си запиша рецептата и някой друг път отново да ги приготвя, дори и да променя някой продукт, технологията е важна в случая.



Продуктите за 6 броя:
 3 кренвирша, около 300гр. свинско месо/аз флейка използвах/ или бекон, 5 сварени картофа
3 глави лук, 2 сурови чушки, 400мл доматен сок, 2-3 кисели краставички
сол, чубрица, магданоз, целина, олио 

за заливката:
4 яйца, 100гр. кашкавал, 3-4сл прясно мляко


Приготвянето им: 
Всички продукти се нарязват на парчета и се объркват в купа. Разпределят се в намаслените гювечета.



 За заливката - яйцата се разбиват, прибавя се млякото и настъргания на едро ренде кашкавал. 
 От сместа се сипват по около 6-7сл във всяко гювече, поръсва се с олио и се поставят затворени в студена фурна. Пекат се на 200С докато се втвърди яйчената смес, като накрая се махат капачетата за да се зачервят.


Някой път смесвам  кашкавала с всички продукти и чуквам по едно цяло яйце най-отгоре в гювечето.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 ноември 2010

Пиле с тиквички и зелен боб

Продукти:
1 пиле
1 тиквичка
зелен боб
2 домата
4 глави лук
2 стръка целина, клонче копър
сол, чубрица, млян чер пипер
4сл брашно, 2сл червен пипер

Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции и се сварява. Зеления боб също се сварява и се изсипва в тава
 и към него се добавят нарязаните на кубчета тиквички и лукът, нарязан на едро.




Наливат се 2 чаши пилешки бульон и се запича за около 30 минути.


 После се прибавят настъргнаните домати, подправките,



 размитите с вода брашно и червен пипер, и накрая се добавят пилешките порции. Наливат се още чаша-две бульон, за да има сос /ако така го харесвате/.


Пече се още докато се сгъсти ястието - около 20 минути. Поръсва се с нарязан магданоз при поднасяне. 



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 ноември 2010

Пиле с розмарин и картофи

Преди няколко дена направих вариация на една моя рецепта, добавих розмарин - досега не бях го използвала в ястията си, само за чай :) Домашните харесаха пилето, затова мисля следващия път да сложа маааалко повече, дано не ми се разсърдят за това  :Р



Продуктите са: 1 пиле, 3-4 моркова, 5-6 картофа, сол, червен пипер, олио, соев сос, по щипка чубрица и розмарин
Пилето се нарязва на порции, които се натриват със сол, червен пипер, соев сос и олио. Слагат се в тава, налива се чаша-две вода, покрива се с фолио и се пече в загрята фурна на 200С. След час се добавят нарязаните картофи и моркови, предварително овкусени със сол и чубрица. Добавя се розмарина и ако има нужда - още вода, ако предпочитате да има сосче. Дозапича се още за около 30-40 минути, като накрая може да се махне фолиото. Идеално си пасва със студена биричка :))))




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...