29 януари 2017

Банички на тиган



На опашка за закуски се заприказвах с една дама. Тя ми сподели, че когато има време си прави банички, подобни на тези, за които чакахме ред - гюзлеми. И моето любопитство не ме остави на мира... Направих ги веднъж, но станаха много твърди, тогава разбрах че трябва да се маже всяка кора - да не остава суха. Използвах Одрински кори, но може и други точени и плътни. После реших, че ако добавя кашкавал ще станат още по-вкусни, и така е наистина, а може и подправки да се поръсят! Сега замислям да пробвам с друга плънка...идеи има 😉


Необходими са ви: 
Одрински кори
По равни количества сирене и кашкавал
Краве масло,  размекнато / или маргарин, подходящ за топлинна обработка/
Олио

Взема се една кора и се разрязва на две по ширина. Всяка половина се намазва чрез опакото на чаена лъжица с масло. Слагат се по 2 сл от плънката - натрошеното сирене, смесено с настъргания кашкавал.


Начина на сгъване видях в интернет.
Сгъва се едната половина до средата, после другата срещу нея. Намазват се с олио. След това отново по същия начин се сгъват от към другата страна и се намасляват – образува се пакетче. Когато се сгъват корите се притискат леко, за да не се отворят.



Баничките се пекат от двете страни на загрят грил тиган на умерен огън, и като се извадят отново се намазват с олио. както споменах по-горе, това се прави, за да останат меки корите, иначе повярвайте стават много твърди и не са хубави на вкус. 

 

Слагат се в съд захлупени с капак, и така остават меки и могат да се хапнат по-късно. Дори изстинали вече са все така вкусни. Идеални са с чаша айрян 😍😍😍


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...