25 януари 2015

Салата Айсберг

Свежа салатка, с която може да разнообразите менюто си през зимата, тъй като повечето от нас наблягаме на туршиите. Рецептата съм я публикувала още  през март 2009 в кулинарен сайт - Веселият готвач, и няма  как да не я споделя и тук /леко преработена/, в авторския ми блог :)


  • 1 бр. салата Айсберг
  • 3 стръка пресен лук
  • 1 малка краставица
  • 2 домата
  • 160 г филе риба тон от консерва
  • 2 твърдо сварени яйца
  • маслини без костилки
  • сол
  • салатен зехтин 
  • лимонов сок или балсамов оцет

Зеленчуците се измиват и отцеждат.
В купа салатата се нарязва на дебели ивици,  лукът, краставицата, доматите и яйцата се нарязват на парчета. Филето от риба тон се разделя на малки късчета.
По желание се добавя нарязан на ситно пресен магданоз.
Прибавят се маслините и всички продукти се смесват внимателно.
Салатата се разпределя в чиниите за сервиране, овкусява се с подправките.
Продуктите може да се редят направо в чиниите, вместо да се смесват и объркват.
Получават около 3-4 порции.



С моите простички и лесни рецепти явно съм спечелила доста почитатели на блога. Такава е и целта ми - да дам идеи на домакините, как с обикновени продукти може да се приготвят прекрасни ястия :)

Успяла съм да привлека вниманието и на една чаровна дама, журналистка в местния ни  вестник "Янтра днес" - Весела Кънчева, която написа чудесна  статия за мен!

Благодаря лично на нея, на редакцията на медията
 в която работи, за вниманието, което ми оказаха!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 януари 2015

Тиквено брауни



2 чч брашно
1 чч кафява /или бяла/ кристална захар
2 чл/1 оп. от 10гр/ бакпулвер
½ чл сода бикарбонат
1 чл канела
¼ чл джинджифил на прах
2 ванилии

2 яйца
½ чл стопено масло
5 сл препълнени заквасена сметана
1 чч сварена тиква /пюре/
¼ чч вода

½ чч счукани орехови ядки
50 гр натурален шоколад/кувертюр
50 гр бял шоколад/кувертюр

Смесват се сухите съставки. Яйцата се разбиват и смесват с маслото, сметаната и водата. Към тях с разбъркване се добавят сухите съставки.
Тиквата се сварява с малко вода докато омекне и се намачква да стане на пюре. Прибавя се към тестото и всичко се разбива с миксер, за да стане гладка сместа.





Тава с размери 30x20см се застила с пекарска хартия, леко се намаслява, и в нея се изсипва сместа. Поръсва се със счуканите орехи и се пече на 150 – 160С на средната скара на фурната приблизително 40 минути. Проверява се с клечка за готовност. След като се охлади, блата се нарязва на малки квадратчета.


Шоколадите се стопяват в отделни съдове. На тънка струя се поливат блокчетата първо с натуралния, после като изстине и с белия шоколад. Оставя се да се охлади за да стегне украсата.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 януари 2015

Питка с лимонада

Изминалата 2014 година завърших подобаващо с медийна изява във вестник "Преса", за което искам да благодаря отново на Рада Езекиева! Надявам се и през новата година да продължим съвместното ни сътрудничество!


Едната от рецептите е вече публикувана тук, а втората ще ви споделя сега. Определено ни хареса и май май ще я сложа в раздел любими  :) 



3 яйца /1 жълтък се отделя за намазване/
700гр брашно
1сл сол
½ кубче прясна мая или 10гр на прах
1чл захар
250мл лимонада
2сл олио

Маята се разтваря  заедно със захарта и 60мл хладка вода, оставя се за 10-15 минути. Към нея се добавят яйцата, олиото и лимонадата и се разбъркват. Брашното се пресява и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа и се замесва меко тесто.


Оставя се да втаса на топло в намаслена купа покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. След това се разделя на три части, като се отделя малко топче, с големината на орех.
Трите части се разточват, слагат се една върху друга, помежду се намазват с олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се завиват на кифлички /започва се от широката част/.


Подреждат се в постлана с пекарска хартия тава  с диаметър 24 см.  Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения с 1/2чл олио и няколко капки вода жълтък.  Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязват няколко цветчета, които се подреждат без да се намазват със жълтък.



Питката се пече в загрята фурна на 180С за 35-40 минути, после градусите се засилват на 200С и се пече още 20 минути под алуминиево фолио /за да не се препече/. След като се опече, питката както се покрива с кърпа за да се задуши.







При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 януари 2015

ЧЕСТИТА 2015 ГОДИНА!



Приемете моите най-светли пожелания за здраве, много слънце и вдъхновение през новата 2015 година! Нека в дните и да ви съпътстват любов и много истински неща! Нека да има много нови начала и мечти, споделеност и сбъднатост!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...