25 юли 2014

Печена скумрия


За мен тази вид риба е най-вкусна печена, и то на скара с дървени въглища /барбекю/, но няма да я откажа и ако е приготвена на електрическа :)))) Иначе мързеливият и вариант е във фурната. В крайна сметка, където и да я пека, подготовката и е една и съща!

Почиствам скумрията от вътрешностите, главата, опашката  и перките. Разделям на две надлъжни парчета, хубаво измивам и отстранявам черната ципа /за да не горчи/. Посолявам, поръсвам със соев сос, малко лимонов сок /по желание може да се добави млян чер пипер/. Хубаво е да се остави на хладно за час-два, за да се овкуси.

Непосредствено преди приготвянето поръсвам рибата с олио и пека на загрята скара.


И след това никак няма да е зле да си опечете на жарата и салатата/гарнитурата ;)


Когато я готвя във фурната, подреждам парчетата в намаслена тава, слагам около тях няколко цели скилидки чесън, листо дафинов лист и наливам вода, да покрие рибата на 2/3 части.


Поръсвам с малко олио и пека на средната скара, докато получи кафеникав цвят.


Сервирам с картофена салата и зеленчуци :)



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 юли 2014

Ролца от тиквички

Много вкусно предястие за тези, които като мен обожават тиквички :)))) Получава се чудесна и семпла комбинация от вкусове за лятото, но ако желаете добавете още нещо към плънката - например нарязана на ивички печена червена чушка, сварен жълтък от яйце, парченца маслини...



Продуктите, които са ви необходими:

3 броя тиквички със средна големина
Около 250гр меко сирене тип Дунавия
100гр заквасена сметана
1/3 чл чесън на прах
щипка млян чер пипер
1-2 клонки копър
сол - ако сиренето е безсолно
зехтин

Приготвяте плънката като намачкате сиренето в купа, добавите сметаната, чесъна, пипера и ситно нарязания копър. Разбърквате докато се смесят хубаво всички продукти и оставяте в хладилник.


Измивате и нарязвате тиквичките по дължина на ленти с дебелина 7-8мм, посолявате леко, поръсвате с няколко лъжици зехтин и изпичате на загрята скара или грил тиган /може и на плоча/.


След като изстинат, в края на всяка лента от тиквичка, се поставя по 1 лъжица от плънката и се завива на руло.


Оставя се с края отгоре и се забожда с декоративна клечка. 



Предястието може да се приготви рано преди поднасянето, като се съхранява в хладилник.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 юли 2014

Печени свински пържолки

Ароматни и вкусни, какво повече да обяснявам за тези пържолки :) Подходящи са за приготвяне през всеки сезон, разликата е само в гарнитурата! 



Продукти:
около 1 кг свинско контра филе

Марината:
3 сл горчица
3 сл кетчуп
3 сл соев сос
½ кл чесън на гранули
½ кл розмарин, стрит, сух
1 чл захар
млян чер пипер на вкус

Филето се нарязва на парчета с дебелина 1см, които се начукват леко и се посоляват. Подреждат се в тава и се намазват от двете страни с маринатата.


Оставят се поне за час в хладилник, за да се овкусят. Преди да се сложи във фурната, в тавата се налива чаша вода, поръсва се с 2-3 сл олио. Покрива се с фолио и се пече в загрята фурна на 200С за 2 часа, след което фолиото се маха, пържолките се обръщат и се допичат открити докато почервенеят.



Поднасят се с подходяща гарнитура.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...