13 юни 2013

Ръчен хляб на Селма

По случай професионалния ден на хлебарите - Спасовден, днес ще споделя една великолепна рецепта за хляб, който приготвям от доста време.


След ровене и търсене из форуми в интернет за някаква лесна рецепта за питка,  попаднах  в най-големия такъв за майки - БГ МАМА. Там открих  рецептата за ръчен хляб на Селма. Реших да я пробвам, каквото се получи, нали така се учим всички - принципа е проба-грешка :))) Но в  случая грешка няма, резултатът всеки път е отличен!
Затова сега с голямо удоволствие ще ви я напиша и тук :)

за мярка - 1чч = 250мл

1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха / 7гр. / оставяте да шупне заедно с 1чл захар в 1/4чч хладка вода
1 сл оцет
2/3 сл сол
4 сл олио
1 и 1/4 чч хладка вода
600-650 гр брашно / зависи от брашното, затова се снабдете с  поне още 100гр/

Замесвате тестото - аз нямам хлебопекарна и затова меся на ръка, но предполагам че ще стане и в машина. Оставете го да втаса в намаслена купа покрита с фолио, като го намазвате с малко олио / за да не хване кора /. В къщи е студено и затова слагам купата на средната скара във фурната на 40-50С, за около 50-60 минути. След това сложете тестото върху набрашнен плот и доомесете.


Оформете и сложете във форма  /продълговата или кръгла с дупка/, също намазана с олио, като отново намаслите тестото. А самото оформяне е каквото вие харесате - може само да усучите тестото, да го направите на топки, а най-лесно е просто да го оставите с леко продълговата форма на хляб. Оставете да втасва още 40 минути и после засилете градусите на фурната на 180С, печете до готовност, като проверявате с клечка да не е суров отвътре. Времето за печене е приблизително 30-40 минути.Изваждате и увивате в ленена или памучна кърпа. Разрязвате след като се охлади. Големи  благодарности Селма
Рецептата за този великолепен хляб е любима на семейството ми!
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...