09 февруари 2013

Кифлички без мая

Не си падам много по месенето, но понякога се престрашавам да се пробвам и в това. Предимно използвам по-малки количества на продуктите, че ако разваля произведението, да не е голям неуспеха :)))))) Въпреки това, за миналият Великден си омесих два козунака и станаха много добри, та съм се амбицирала и за този да си направя домашни :)
Ето и моите кифлички, които се приготвят бързо, стига да сте си набавили продуктите за тях, а не като мен да бягам до магазина цели два пъти /добре че е в блока ни :-Р /. Получават се 16 броя със средна дължина 8-10см.


300гр брашно
8сл кисело мляко
2 яйца, като 1 жълтък се отделя за намазване
1сл захар
щипка сол
2сл олио
1чл сода бикарбонат
за пълнежа по избор - конфитюр, течен шоколад, орехи, сирене....


Замесете тесто /може да добавите още брашно за да замесите добре/, разделете го на две топки и оставете десетина минути да почине. Всяка топка разточете на кръг с дебелина 3-4мм и нарежете на 8 триъгълни парчета /като торта/. 


На всяко парче откъм широката му страна, сложете малко конфитюр или сирене и завийте като върха остане отдолу /за да не се разтвори при печене кифличката/.


Подредете ги в тава върху пекарска хартия или ако нямате я намаслете и поръсете с брашно. Намажете ги със жълтък, смесен с малко олио. Солените поръсете със сусам, а сладките - с кристална захар.


 Печете ги в загрята на 160-180С фурна  25-30 минути до зачервяване. Моите ги попрепекох и станаха с коричка, но въпреки това се изядоха бързо :))) При поправка ще добавя и нови "непрепечни" снимки!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...