17 февруари 2013

Неделна питка

Неделя е денят, през който имам повече възможност да приготвям  отнемащи времето рецепти. И така, напоследък смело се впускам в приготвянето на тестени изделия, които за мой късмет стават сполучливи! И причината според мен е че съм намерила подходящата рецепта :))) В случая използвах перфектното тесто на Лабрекс от БГ-Мама, което видях ето тук, а оформянето някъде от интернет. Резултатът е страхотен както се вижда на снимките ми!
Питката не става много голяма, но ако удвоите продуктите ще стане голяма погача. Тавата, в която я пекох е тефлонова и е с диаметър 21см. и височина 9см.


600-650гр брашно
1сл захар
1чл сол
250мл айрян или прясно мляко
25гр жива мая / сложих 2/3 от едно кубче 42гр или 7гр суха/
75гр маграрин или краве масло
2 яйца

за намазване:
жълтъка на едното яйце, смесено с 2сл олио/или пр.мляко/

Маята разтворете в малко от затопленото мляко, захарта и изчакайте десетина минути. Смесете с останалото мляко, яйцето и белтъка от другото, разтопеното масло и солта. Изсипете постепенно в брашното и  замесете меко тесто. Оставете го да втаса в дълбока намаслена купа, като намажете и него с олио, покрийте и  я оставете на топло за около час - докато утрои обема си. В къщи не е много топло, затова го слагам да втасва на средната скара във фурната , като я пусна на 40-50С. 


След това премесете отново тестото и оформете по желание и поставете в намаслена тава, в която ще печете. Оставете да довтаса още 20-30 минути - ще се надигне още :))) Намажете я със жълтъка, смесен с олиото и поръсете със сусам. 


Печете в загрята фурна на 180С за около 20-25 минути, докато добие чудесен загар и се отдели от стените на съда. Извадете я и я поставете в плитка чиния, покрийте я с кърпа и оставете за около половин час да се задуши или както се казва - да си обиколи нивата :))))



Ние я нападнахме топла, като си я поръсихме със шарена сол и добавихме сиренце :)))





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

3 коментара:

  1. Маги, много хубава питка си направила! Толкова е мекичка, пухкава!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина, следващия път ще я оформя по друг начин!
      Успешна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Ох каква е мекичка и пухкава.... Чудна е, Маги! Прекрасна да е и новата седмица!

    ОтговорИзтриване