23 януари 2010

Бърза риба с домат



Това е много любимо мое ястие, което майка ми приготвяше редовно и сега аз продължавам традицията. Може да се хапва и без гарнитура, ако се остави повече сос.

     Продукти:
2 бр. риба скумрия
4-5 бр. домати
4-5 цели скилидки чесън
1 дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
5-6 с.л. олио
сол
2 клончета магданоз

Рибата се изчиства, измива и натрива леко със сол. Слага се в намаслена тавичка, изсипват се настърганите домати, слагат се чесъна, дафиновия лист и черния пипер. 




Посолява се, поръсва се с олиото и се пече в умерена фурна за около 30 минути. 



След като стане готова се поръсва с нарязания магданоз.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Салата 3 в 1

Все още се чудя как и сложих името на тази салата. Елементарна е, приготвя се бързо и са необходими само 3 продукта!



Около 200 г сирене се нарязва на кубчета и се поставя в чиния. Отгоре се изсипва нарязана на ситно и намачкана със сол половин малка глава лук, а върху него се настъргва на едро ренде сварено яйце. Посолява се малко, поръсва се с оцет, зехтин и малко червен пипер.
По желание може да се добави щипка чубрица или нарязан пресен магданоз.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

21 януари 2010

Италианска "сватбена" супа - Мinestra maritata



Рецептата за супата намерих в блога на Танита, много вкусна и различна от тези, които досега съм приготвяла. Когато я готвих спазвах всичко много точно / по принцип все променям нещо/. Долях само повече вода, защото ми се стори че ориза е много. А сега  ето я и нея:


Продукти:

За топчетата:

* 250 г телешка кайма

* 2 с.л. галета
* 1 бр. яйце
* по 1/2 ч.л. риган, босилек, сол и черен пипер
За супата:
* 2 с.л. зехтин
* 2 бр. моркови
* 1 глава лук
* 3 скилидки чесън
* 2 ч.ч. спанак
* 2 с.л. нарязан на ситно пресен босилек
* 5 ч.ч. вода или пилешки или телешки бульон
* 1/2 ч.ч. ориз
* сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Всички продукти за топчетата се омесват добре и се оформят малки топчета. В голяма тенджера се изсипват зехтина, лука и морковите, нарязани на ситно. Прибавят се няколко лъжици вода и се задушава на слаб огън, около 10 минути или докато омекнат зеленчуците. Слага се накълцаните скилидки чесън и се задушава за още 1-2 минути. Долива се водата (бульона) и се оставя да заври. Прибавят се топчетата и ориза. Вари се около 15 минути. Добавят се нарязаният на ивици спанак и босилекът и се вари още 3-4 минути. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

20 януари 2010

Салата Снежанка с броколи

Чудесен заместител на класическата Снежанка, но мисля че е по-здравословна, а вкусът и е почи същия!

 

200г броколи се сваряват в подсолена вода за 5 минути и се отцеждат. Охлаждат се и се нарязват, слагат се в купа и се смесват заедно с 1 кофичка цедено  млякото, 2-3сл зехтин, 2 скилидки пресован чесън, ситно нарязан пресен/или замразен/ копър и сол на вкус. Обърква се добре и се изсипва в салатена чиния, отгоре се поръсва с смлени орехи и се украсява по желание.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Панирани яйца

Получава се интересно предястие. Имам рецептата отдавна записана в тефтера ми, но чак сега я загледах и реших да приготвя. Плънката ми беше в повече и малко излезе, и е добре панировката май да е двойна, че моята малко се разпадна. Иначе съпругът ми много ги хареса!



Продукти:
7 бр. яйца, 150 г галета
50 г кашкавал, 150 мл растително масло
1 бр. зелена салата, 4-5 бр. репички /или китайско зеле и домат/
сол, черен пипер, магданоз

Пет от яйцата се сваряват твърдо, разрязват се по дължината на половинките и се изважда жълтъкът. Кашкавалът се настъргва на ренде и се смесва с жълтъците от двете несварени яйца, ситно нарязан магданоз и 1/2 от претритите сварени жълтъци, черен пипер и сол. С получената смес се напълват белтъците.




Слепват се два по два, панират се леко в разбитите белтъци на 2 бр. яйца, овалват се в галета и се пържат до златисто. Поднасят се върху зелената салата, украсена с репички, подправена със сол, растително масло и оцет, поръсена с останалата част от претритите жълтъци на твърдо сварените яйца.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Сладкиш с боровинки

Вчера си съчиних този сладкиш, който стана много вкусен :)



Ето необходимите продукти:
1чч брашно, 2 яйца
1/2чч захар, 1/2 бакпулвер
1/2чч прясно мляко, 1кч олио, Ванилия
1кч боровинки от сладко
1 опаковка Цитрусова глазура на д-р Йоткер
кокосови стрърготини за поръсване

Смесват се брашното със захарта, бакпулвера и ванилията. Отделно се разбиват яйцата, после се добавя прясното мляко и олиото и се изливат при сухите съставки, като се разбъкват. Сместта се изсипва в тавичка с пекарска хартия на дъното и размери 18х18см, слагат се и боровинките. Пече се в загрята фурна на 170 С за около 20 минити, като се проверява с клечка. След като се охлади се обръща в голяма чиния и се намазва с глазурата, приготвена както е указано на опаковката/към нея добавих 2сл сладко от боровинки, може и топинг/. Отгоре се поръсва с кокосови стърготини.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

09 януари 2010

Шоколадова пица



Продукти:
200 г ронливи бисквити
100 г готови меденки
100 г тъмен шоколад
2 с.л. орехи счукани
100 г масло
3 бр. портокали
1 бр. банан
2 бр. киви
400 г ягоди
4 с.л. малинов или портокалов конфитюр
100 г бял шоколад
4 с.л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Бисквитите и меденките се натрошават и смесват с орехите. Маслото се разбива. Тъмния шоколад се разтопява на водна баня, добавя се настърганата кора и сока от 1 портокал и се смесва с маслото. Смесва се с бисквитите, обърква се и се разстила във вид на кръг върху поднос или чиния. Охлажда се 2 часа. Охладения блат се намазва с конфитюра, върху него се нареждат в кръг банани, резени портокал, парчета киви, ягоди. Белия шоколад се разтопява на водна баня, добавя се 1 с.л. масло, и с тази смес се правят шарки върху плодовете. Поръсва се с кокосови стърготини.
Източник: azgotvia.com




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Кебап от свинско и гъби

 Това е една голяма вкусотия за почитателите на свинското месо!



НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ:
1 кг свинско месо
3 глави лук
2 бр. моркови
6-7 бр. пресни печурки
400 г домати от консерва
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
2 бр. дафинов лист
сол
2 с.л. брашно

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на парчета и се задушава с малко олио и вода за около час.



Прехвърля се в пръстен гювеч. Добавят се нарязаните на едро лук и морков, гъби, домати, подправките и 2 ч.ч. вода.




Захлупва се с капака се пече час и половина на 200 С. Сервира се със сварен ориз или картофено пюре.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Пиле с картофи на фурна

За Новогодишната ни трапеза реших да приготвя нещо по-леко - хем мръвка, хем гарнитура:



Нарязвам едно пиле на порции, посолявам с малко сол и натривам с червен пипер, Вегета.



Слагам порциите в тава, поръсвам ги със соев сос, и около тях се подреждам нарязаните на едри резени и посолени картофи /около килограм/.



Поръсвам с олио, наливам чаша вода и покривам с фолио. Пека в загрята на 200 С фурна за час и половина, накрая махам фолиото да се запече за 5-10 минути.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
ЧЕСТИТА НОВА 2010 ГОДИНА!

Успех във всичко, което умеем,
късмет във всичко, което не зависи от нас
и сбъдване на всичко за което мечтаем!





 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...