01 май 2019

Вити банички



Ако денят започне с вкусна и пухкава закуска, ще е на добре. Предложението ми е да си замесите тесто от вечерта и да го оставите в хладилника. Сутринта остава да оформите вкусните питчици, мятате във фурната и печете. 


За тестото:
250мл топло прясно мляко
2 големи яйца – отделя единият жълтък за намазване
3сл олио
500гр брашно, пресято
7гр суха мая /1 пакетче/
2чл захар
1чл сол

За плънката:
2 яйца
200гр натрошено сирене

Замесих тестото в хлебопекарната. По правило в нея се слагат първо течните съставки – в случая млякото, олиото и яйцата. Отгоре сипах брашното и останалите съставки. Включих на програма Тесто, която меси и втасва тестото, и е с продължителност час и половина. 
Ако замесвате на ръка или с миксер, втасването е 1 час. 


След това разделих тестото на 4 равни части, всяка разточих на тънка кора, намазах с олио и разпределих смесените предварително продукти за плънката, завих на фитил, усуках и завих на охлюв трите, четвъртата  сплетох. Поставих баничките в предварително намаслени форми, и намазах с олио. Оставих ги да втасат вече оформени 20-25 минути покрити на топло. После ги намазах с разбитя жълтък, смесен с 1чл вода и няколко капки олио.


Загрях фурната на 180С и ги пекох на второ ниво за 35 минути. На половината време, като се зачервиха, покрих с алуминиево фолио. След като се изпекоха, увих в памучна кърпа и ги оставих да се охладят върху решетка. 

После е ясно – хапнахме с яйрянче, шарена сол, или с каквото ви хареса 😋😋😋


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

3 коментара:

  1. Ще пробвам да ги направя за неделна закуска за децата. Мерси за резептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Тия много ги обичам, повесе от другите обикновените банички. Вашите са станали супер!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...