03 май 2015

Козунак и козуначени кифлички

Нормално е покрай Великден да ухае на козунаци. Тази година приготвях три пъти - за самия празник три големи козунака, и след това - кифлички. Рецептата за тестото е доста популярно във виртуалното пространство и е на Венета - винаги отличен резултат! И това е причината да я споделя и в моят блог, с малко добавки от мен!
Вени, огромни благодарности за рецептата!



Продукти:
500гр брашно
150гр кристална захар
1/2 кубче прясна мая - 20гр, или 1 опаковка суха от 7гр
2 яйца - отделя се единият жълтък за намазване
200мл прясно мляко
50гр краве масло
1сл олио
1сл есенция лимон
щипка сол

Приготвяне:
В купа натрошавам маята, добавям се 1чл захар и част от млякото /леко затоплено/. Оставям се да втаса около 15 минути. След това прибавям яйцето и белтъка на второто, стопеното/но не горещо/ масло, олиото, останалото мляко, есенцията и солта.


За месенето използвам планетарен миксер - в купата му пресявам брашното и сипвам захарта. Включвам уреда на 1 степен и на тънка струя добавям сместа с маята. Меся около 10 минути, докато тестото се отдели от стените на съда. Ако има нужда добавям 1-2 лъжици брашно или мляко в зависимост от това колко течност поема брашното. Изваждам го върху набрашнената повърхност и доомесвам като сгъвам тестото 7-8 пъти, за да остане въздушно. Оформям на топка и поставям в леко намаслена купа, покривам с алуминиево фолио и слагам в слаба фурна / 30-40С/ да втасва 2 часа - купата ми се изпълва до горе.


След това разделям тестото на две части /за два козунака/, като всяка една разделям на две или три части, които правя на фитили, които сплитам. В тях може да се сложи плънка - орехи, мармалад, сладко, локум, шоколад..... но може и направо да се сплетат. Поставям оплетените козунаци в продълговати форми за кекс, постлани с пекарска хартия. Намазвам ги отгоре с олио / посредством  четка / и оставям да втасват още за 1 час, отново в слаба фурна, под фолио.
С разбития жълтък, смесен предварително с 1сл прясно мляко и 1/2чл олио, се намазват козунаците, поръсват се с кристална захар и се слагат на средната скара на фурната / моите са 5, слагам на 2-та/. Пекат се на 180С с вентилатор за 50 минути, като порозовее се покрива с фолио, зад а не изгорят отгоре.

СЪВЕТ: Не изоставяйте печивата, наглеждайте ги периодично - може да се наложи да се промени температурата на печене!


Готовите козунаци охлаждам върху решетка и след това прибирам в найлонова торбичка.
Остават меки, с хрупкава коричка - великолепни!


За кифличките вместо прясно мляко използвах течна сметана от Лидъл /неподсладена/, а за плънката - нарязани на малки парченца смокини от сладко. Тях след като извадих от фурната, прехвърлих в тава и като се охладиха също сложих в торбичка. 





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

2 коментара:

  1. Разкошни козунаци и кифлички, Маги! Приказни са! Леки, пухкави и въздушни. Истинска наслада за небцето и стомаха. Съблазни ме много, ще трябва да последвам примера ти и аз да ги направя, че у нас отдавна не се е разнасяло козуначно ухание. :)
    Още веднъж комплименти за прекрасните козунаци и пожелавам един чудесен неделен след обяд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Вени, чудесна рецепта имаш! Добавих есенция лимон, специална за печива - не мога да опиша аромата на печени козунаци колко е неустоим!
      Сърдечни прегръдки от мен мила Вени :)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...