09 ноември 2014

Ябълкови мъфини и ароматен кекс със захаросани плодове

В отговор на отправеното към мен предизвикателство от Лидъл, вчерашния ден у дома беше посветен на десертите -  ухаеше на подправки и вкусни сладости.... :)))) 


Изпробвах с голямо удоволствие и подаръка, който получих заедно с техните уникални продукти - прекрасна силиконова форма за мъфини! 


Нямах възможност да използвам всичките продукти, които ми изпратиха, но ето какво приготвих с част от тях :)



Ябълкови мъфини с канела




3 яйца
1 1/2  чч захар
3сл олио
2чч брашно
1 бакпулвер
1 пакетче ванилена захар Belbake
1/4чл канела
1/4чл джинджифил на прах
50гр счукани бадеми
3 ябълки
3сл мед
около 180мл хладка вода

Яйцата се разбиват с щипка сол, добавя се захарта, след това и олиото. Брашното се смесва с бакпулвера, ванилията, канелата, джинджифила и бадемите. Ябълките се почистват от семенниците и кората и се настъргват.  Добавят се меда и водата и всичко се смесва хубаво. Тестото не трябва да е много гъсто, затова ако е необходимо се долива още малко вода.
Сместа се разпределя във форми за мъфини, предварително намаслени, като се пълнят 2/3 от вместимостта на формичката. Пекат се на 160-180С на средна скара. След охлаждане се поръсват с пудра захар.




Кекс със захаросани плодове


150гр брашно / 1 1/2 чч/
1 бакпулвер
60гр краве масло
1чч захар
2 яйца
1чч кисело мляко
1/2 ампула есенция цитрон/лимон
100гр захаросани плодове Belbake от  Лидъл

Размекнатото масло се разбива със захарта, добавят се един по един жълтъците. След това се прибавят млякото, есенцията и пресятото с бакпулвера брашно. Белтъците се разбиват и се смесват с останалите продукти. Накрая се слагат захаросаните плодове. Сместа се изсипва в застлана с хартия форма за кекс / или намаслена /. Кекса се пече първоначално на 160С, после  се засилва леко, за да се получи хрупкава печена коричка. Поръсва се с пудра захар след изстиване.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 коментара:

  1. Много сладко, апетитно и ароматно си отговорила на предизвикателството, Маги :)
    Чудесни кексчета, за вкус - не се и съмнявам :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Честити подаръци и със здраве да се използват,Маги!А кексчетата и снимките ти Маги са адекватен отговор на предизвикателството-превъзходни са!
    Спорна идваща седмица:)))))!

    ОтговорИзтриване
  3. Маги, да са ти честити хубавите подаръци! Как сладко ухае само у вас. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, Миленче, Гери, благодаря ви дами! Какво удоволствие е за мен точно вие да напишете тези хубави думи!
    Прегръдки от мен и успешна нова седмица ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Представям си как вкусно е ухаело у вас Маги. Много хубави рецепти. Аз също направих кейк с кандираните плодове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти! Преди съм ползвала такива плодове за кексчета, но този път останах много доволна - определено ще го правя често :)
      Поздрави и успешна да ти е новата седмица :)

      Изтриване
  6. Маги, истинско сладко пиршество е било у вас:), толкова много и вкусни изкушения си приготвила, мила! Честит подарък, все така да си го ползваш:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате, и ти си една изкусителка...тия бонбонки ще ги сънувам определено! И на теб честити подаръци, не се и съмнявам че ще правиш все хубави неща с тях!
      Сърдечни прегръдки от мен :)

      Изтриване
  7. Анонимен7/2/16 16:50

    Честити Подаръци, Маги!

    Днес, ми се искаше да направя нещо десертно и в главицата ми се завъртя идейка за кекс със захаросани плодове - в случая използвах твоята рецепта за основа, но замених готовите плодове, със захаросани ябълки, набързо приготвени на тигана и другото почти същото, като заместих есенцията и маслото с това което разполагах у домааа. Сега се пече, а резултата после ще напиша, но от сега знам че ще е ммммм...да си оближеш пръстите.
    Благодаря за вкусната рецепта. До скоро :)
    от Бени - Бургас :)

    ОтговорИзтриване
  8. Всичко изглежда много вкусно и ароматно... изтекоха ми лигите от тези снимки :) Ще пробвам рецептите със сигурност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, дано да ви допаднат по вкус :)
      Поздрави и хубав ден от мен, Маги

      Изтриване