23 ноември 2014

Милинки

Много сполучлива рецепта за любимата закуска! Още топли са неустоимо вкусни, мммм....


За тестото:
4чч / приблизително 500гр / брашно
20гр / 1/2 кубче /прясна мая или 1 пакетче суха
1/2 сл захар
100мл топла вода
250мл айрян
1 равна сл сол /ако сиренето е солено, по-малко/
5сл олио
1/4 сл оцет

За заливката:
2 яйца със стайна температура
200гр твърдо сирене, натрошено
60гр / 1/2 малко пакетче / краве масло, стопено
3-4 сл вода, ако сместа е гъста

Замесих тестото и оставих да втаса 40-50 минути.

Вариант 1 - в тава
С намаслени ръце направих от тестото топчета, с големината на орех и подредих на разстояние едно от друго в тава, постлана с пекарска хартия /която намаслих леко/. Тавата ми е с диаметър 29см и както се вижда на снимките, успя да се изпълни с бухналите топчета :) Колебая се следващия път дали да не ги опека в по-голяма тава... Ако не ви се занимава с месене, използвайте готово тесто или го пригответе от по-рано. 



Вариант 2 - в малки кръгли форми:
В 4 алуминиеви кръгли форми, постлани с пекарска хартия /леко намаслих/ поставих по 13 топчета /на мен ми излязоха толкова на брой/, направени от тестото и оформени с намазнени ръце..


Оставих тестото да втаса още десетина минути, през които приготвих заливката. Залях с нея милинките и ги сложих да се пекат в загрята на 180С фурна на средната скара. Като започнаха да се зачервяват /след около 35-40 минути/, покрих ги с фолио да не изгорят, и същевременно да хванат хубава коричка и от долу, пуснах вентилатора.


Общо ги пекох около 50 минути.
Като мине близо половин час, може да ги нападате -  с чаша айрян е идеална комбинацията! 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...