23 ноември 2014

Милинки

Много сполучлива рецепта за любимата закуска! Още топли са неустоимо вкусни, мммм....


За тестото:
4чч / приблизително 500гр / брашно
20гр / 1/2 кубче /прясна мая или 1 пакетче суха
1/2 сл захар
100мл топла вода
250мл айрян
1 равна сл сол /ако сиренето е солено, по-малко/
5сл олио
1/4 сл оцет

За заливката:
2 яйца със стайна температура
200гр твърдо сирене, натрошено
60гр / 1/2 малко пакетче / краве масло, стопено
3-4 сл вода, ако сместа е гъста

Замесих тестото и оставих да втаса 40-50 минути.

Вариант 1 - в тава
С намаслени ръце направих от тестото топчета, с големината на орех и подредих на разстояние едно от друго в тава, постлана с пекарска хартия /която намаслих леко/. Тавата ми е с диаметър 29см и както се вижда на снимките, успя да се изпълни с бухналите топчета :) Колебая се следващия път дали да не ги опека в по-голяма тава... Ако не ви се занимава с месене, използвайте готово тесто или го пригответе от по-рано. 



Вариант 2 - в малки кръгли форми:
В 4 алуминиеви кръгли форми, постлани с пекарска хартия /леко намаслих/ поставих по 13 топчета /на мен ми излязоха толкова на брой/, направени от тестото и оформени с намазнени ръце..


Оставих тестото да втаса още десетина минути, през които приготвих заливката. Залях с нея милинките и ги сложих да се пекат в загрята на 180С фурна на средната скара. Като започнаха да се зачервяват /след около 35-40 минути/, покрих ги с фолио да не изгорят, и същевременно да хванат хубава коричка и от долу, пуснах вентилатора.


Общо ги пекох около 50 минути.
Като мине близо половин час, може да ги нападате -  с чаша айрян е идеална комбинацията! 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

6 коментара:

  1. Ох, много обичам милинки, ама такива като тези мекички, топлички, съвършени! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвай ги Кате, няма да съжаляваш! На много мои приятели станаха любими :)
    Сърдечни прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, ще се опитам да направя рецептата. Но всъшност неразбирам следното : "Замесих тестото и оставих да втаса 40-50 минути. Направих от него топчета с големината на орех и подредих на разстояние едно от друго в тава" по нататък : "Оставих тестото да втаса още десетина минути, през които приготвих заливката." . Питам се дали тези топчета от големината на орех са бухнали за 10 минути така както ги виждаме на снимките. Много ми е неясно. Обяснете моля !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, топчетата, които се виждат на снимката, ги направих малко по-големи - с диаметър около 5-6см. В последствие реших че е по-добре да са по-малки и затова така обясних. След като се замеси, тестото втасва и удвоява обема си. Приготвят се тестените топчета и се оставят отново да втасат, при което още повече се надуват. И отделно, от слагането им във фурната, до започването за същинското печене, отново се надуват. Опитайте, наистина са вкусни!
      Поздрави, Маги :)

      Изтриване
  4. Здравейте. Само в заливката ли има сирене. В самотп тесто - не? Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, само в заливката има, но ако сложите в тестото може да станат още по-хубави! Опитайте :)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...