31 август 2014

Миди парти и пета годишнина :)

Мидите имат страхотен вкус, стига да са приготвени по подходящия начин. Тази година реших и аз да си купя и в домашни условия да направя салата с тях. Първият ми опит беше неуспешен L защото не бях използвала правилните продукти. Но след лятната морска ваканция направих повторение и направо уцелих десятката както се казва.

Вчера опитах и нови варианти, които ще споделя с вас днес, тъй като точно на тази дата преди 5 години направих първата си публикация! Написах я като стартова статия, без рецепта, но така се престраших да публикувам в мой собствен сайт/блог/ в интернет. 

Благодарение на Кулинарния блог, съм постигнала много успехи и удовлетворение от това което правя! Той е мое произведение, което развивах в годините, и което ми помагаше в трудни моменти - тогава му се отдавах напълно с цялото си време! Но всичко това го дължа и на моите читатели! И затова специално за тях слагам тази пъстра и изпълнена с разнообразни вкусове и аромати статия!
Благодаря ви и заповядайте на моето мидено парти J J J

Ето и как приготвих всичките тези красоти:

Това е базовия начин  на приготвянето на тези мидени предястия /със сигурност ще пробвам и други по-нататък/. Използвах 1кг пресни черноморски миди с черупките, 250мл бяло вино, 1/2чл сол, клонка пресен копър, 2-3сл зехтин.
Важно - мидите с отворени и счупени черупки се изхвърлят! Мидите измих много хубаво с твърда четка, като първо ги накиснах за 30 минути в студена вода, за да улесня почистването им. Издърпах "мустачето" с рязко движение и ги изплакнах отново със студена вода, подсуших в кърпа.
В голям тиган загрях зехтина и сложих мидите. Разбърках внимателно и след 1-2 минути добавих виното и солта. Отново разбърках и похлупих с капак. Оставих на котлона докато се отворят всички черупки - отнема около 3-4 минути. Вече са готови! Не ги дръжте повече време, защото променят вкуса си. 



Миди натюр
Извадих мидените ядки от черупките и подредих в подходяща чинийка - снабдих се с истински черупки от миди Сен Жак, перфектни за сервиране та този деликатес! Сложих върху тях тънки резени червен лук, поръсих с екстра върджин зехтин и изцедих малко лимон/лайм/.



Миди със сос от синьо сирене и сметана
Това е малко тежко предястие, затова не се прекалявайте с него. В този случай премахнах черупката, на която не е закрепена ядката. Приготвих соса така: в малка касерола запържих 1сл царевично нишесте с 1сл зехтин. С енергично бъркане добавих 5-6сл от мидения бульон, 1сл течна готварска сметана и тънко парче / около 20гр / синьо сирене, което може да се замени с топено ако желаете. Сосът бе готов след около 5-6 минути. Може да се добави лимонов сок. С лъжица сипах от сгъстения сос върху подредените миди и украсих с клонче копър.



Печени миди със сирена
Останалите миди с единичната черупка наръсих с настъргани сирена и запекох на 160С:

с чедър


с пармезан и девисил; с кашкавал, галета и млян чер пипер:


Спагети с миди
Сварих спагетите според указанията, отцедих. Добавих лъжица зехтин, 2 лъжици от мидения бульон и няколко от мидите с черупките.


Сложете в хладилника си бутилка бяло вино или хубава ракия, и започнете 
приготвянето на тези предястия!
Всичките варианти са хубави и различни на вкус, избере си кой да опитате J J J 


НАЗДРАВЕ ПРИЯТЕЛИ!

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

10 коментара:

  1. МАГИ ,ДА ТИ Е ЧЕСТИТА ГОДИШНИНАТА!
    Все повече вкусни изкушения да ни предлагаш и да посрещаш и 50 годишнината .
    Миди партито е чудесно ,благодаря ти ,почерпих се!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, сърдечно ти благодаря! Доволна съм от това, което постигнах - спечелих нови приятели и се зареждам с много емоции!!!
      Прегръдки от мен мила :)

      Изтриване
  2. Честита годишнина, Маги :)
    Желая ти още много години с ентусиазъм и креативност да публикуваш вкусотии в блога си!
    Не знам от кой да си грабна, всички мидички ме изкушиха, чудесни са :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, вземай си от всички :) Благодаря ти за пожеланията! В началото започнах да пиша, за да си уплътнявам времето, но с времето се пристрастих...и ето какво се получи :) И на теб пожелавам успехи!
      Поздрави и успешна нова седмица!

      Изтриване
  3. Маги, честита ти радост. :) Още много годинки на вдъхновение и вкусотии. :)
    Ама от всички мидички ще си опитам, чудно си сготвила. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много ти благодаря за пожеланията! Радвам се че намерих нови приятели като теб, макар и виртуално :)
      Прегръдки и хубава вечер от мен!

      Изтриване
  4. Браво, Маги! 5 години не са шега работа. Още 50 по 5 ти пожелавам. А мидите със соса със сирене гледах подобно как се правят днес по телевизията. И се зарибих. Ще ползвам твоята рецепта като пътеводна;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мъхче, соса ми е пълна изпровизация, и понеже вкусът му е доста различен, може да се използва друг бульон или вода, вместо мидения. Интересно ми е как са го приготвили на предаването, ако имаш време сподели ;)
      Прегръдки и хубава сряда от мен :)

      Изтриване
  5. Ах, кажи ми, че не съм пропуснала партито, нали е пета годишнина, ще продължи по-дълго:))) Честити годинки на това прекрасно местенце, все така вдъхновена и вдъхновяваща! Страшни вкусотии! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не си пропуснала Кате, надявам се още няколко по пет годилини да има моето кулинарно кътче :) Благодаря ти, че винаги си така позитивна и много мила виртуална приятелка :) :) :)
      Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване