19 януари 2013

Печени свински хапки с лук или Друсан кебап

Този начин на приготвяне на свинското месо е подходящ за всеки сезон, а гарнитурата сами си избирате каква да е - пържени картофки, печени или задушени зеленчуци, картофено пюре, салатки....каквото ви харесва :)))) Според мен сосове не му подхождат, но ако желаете може да опитате.


В случая използвах 1 кг свинско месо, което измих и нарязах на хапки. Овкусих го със сол и чубрица, добавих 2-3 лъжици олио и чаша вода и разбърках хубаво. Запекох в тава с размери 20х20см  до готовност /около час, час и половина/, докато при пробождане с вилица се разкъсва без да се дърпа - т.е. да не е жилаво. През това време разбърквах няколко пъти, за да се опече равномерно. Ако остане без течност, долейте малко вода, за да не залепне.

Нарязах 2 глави лук на едро и ги прибавих към месото, поръсих с 1чл червен пипер, щипка млян чер пипер и обърках отново добре. Върнах във фурната за още около 10 минути.

Баба ми прехвърляше в тенджерка опеченото месо, тогава добавяше лука с подправките, затваряше с капак и друсаше. Не го дозапичаше, а оставяше да се задуши лука за десетина минути и тогава сервираше. И казваше на това ястие Друсан кебап :))))

Това е, сервирате го топло с подходяща според сезона гарнитура и питие, а може да опитате и бабиния вариант!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...