07 юли 2012

Тиквички с ориз и лук

Отново рецепта за тиквички, но няма как - сега им е сезона :)))) а и са чудесен летен зеленчук. Ястието може да се консумира както топло, така и студено.  Идеята взаимствах от интернет и с някои промени и подобрения ето какво получих:



Необходими продукти:
2 тиквички
1/2 чч ориз, мисля че с цяла ще е по-добре :)
500мл доматен сок
3 глави кромид лук
зехтин/олио
брашно за овалване
сол, млян чер пипер
1кл червен пипер
магданоз, копър - ситно нарязани

Лукът се нарязва  на ситно и се задушава с малко зехтин и вода. След като омекне се добавят ориза, 2-3 лъжици от доматения сок и подправките. Долива се чаша/две/ гореща вода и се оставя да къкри 10-15 минути, като се разбърква за да не залепне. Ориза трябва да остане полуготов, защото може да стане на каша. 


Прехвърля се в тава и се разстила равномерно по дъното и.


Тиквичките се обелват и нарязват на на не-много дебели шайби. Овалват се в брашно и се подреждат върху ориза леко застъпени.


Заливат се с доматения сок и се поръсва с 3-4 лъжици зехтин.


 Ястието се запича на 200С около 40 минути, или докато се поизпари  течността. 




ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Ако в къщи ви се чумерят на това постно ястие, облагородете го с 200-300гр кайма, добавена към ориза  :)))))



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...