07 юли 2012

Тиквички с ориз и лук

Отново рецепта за тиквички, но няма как - сега им е сезона :)))) а и са чудесен летен зеленчук. Ястието може да се консумира както топло, така и студено.  Идеята взаимствах от интернет и с някои промени и подобрения ето какво получих:



Необходими продукти:
2 тиквички
1/2 чч ориз, мисля че с цяла ще е по-добре :)
500мл доматен сок
3 глави кромид лук
зехтин/олио
брашно за овалване
сол, млян чер пипер
1кл червен пипер
магданоз, копър - ситно нарязани

Лукът се нарязва  на ситно и се задушава с малко зехтин и вода. След като омекне се добавят ориза, 2-3 лъжици от доматения сок и подправките. Долива се чаша/две/ гореща вода и се оставя да къкри 10-15 минути, като се разбърква за да не залепне. Ориза трябва да остане полуготов, защото може да стане на каша. 


Прехвърля се в тава и се разстила равномерно по дъното и.


Тиквичките се обелват и нарязват на на не-много дебели шайби. Овалват се в брашно и се подреждат върху ориза леко застъпени.


Заливат се с доматения сок и се поръсва с 3-4 лъжици зехтин.


 Ястието се запича на 200С около 40 минути, или докато се поизпари  течността. 




ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Ако в къщи ви се чумерят на това постно ястие, облагородете го с 200-300гр кайма, добавена към ориза  :)))))



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 коментара:

  1. О, нищо няма да му облагородявам, прекрасно е и много подходящо за градуси 30+! Харесва ми как е подредено в тавичката и ще го пробвам на всяка цена просто...
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ястие с тиквички!
    Маги ,много апетитно са се запекли!
    Не съм правила тази година с ориз.
    Благодаря за хубавата идея!
    Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, хубав уикенд от мен :))))

    ОтговорИзтриване
  4. Маги това ястие със сигурност е много вкусно.
    Така харесвам такива ястия ,че със сигурност ще пробвам.
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Маги,от такива идей - от тук и от там, се получава вкусен резултат! Много ми харесва съчетанието на продуктите и ще пробвам и аз.Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравче, Ина, дано останете доволни от това ястие. Във Фейсбук Петя Славчва дори сподели направено от нея подобрение - настърган кашкавал най-отгоре.

    Хубав летен ден от мен :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Това го направих с булгур, вместо с ориз. Стана невероятно. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е чудесна идея, благодаря за нея! Да пожелая приятна разходка в моето кулинарно кътче :)

      Изтриване
  8. Хубави рецепти, благодаря и най-вече затова, че те намерих от блога на supichka.com. Благодаря ти, че си се сетила да пишеш и твоя блог. Еееее, много благодарности се събраха, но си личи, че съм страшно доволна, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавите думи! Супичка е прекрасен блог с много интересни предложения :)
      Поздрави и спокойна нощ :)

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...