12 септември 2011

Кейк с вишни


Не са необходими екзотични продукти, за да се получи един сполучлив десерт. С нашите вкусни български вишни можете да си приготвите великолепни сладкиши, торти, кексове или кейкове. Мога да се похваля с една рецепта по тази тема:




1 и 1/2 чч бяло брашно
2 яйца
1/2 чч захар
1/2 чч олио
 сока на 1/2 лимон /или лимонова есенция/
150 мл прясно мляко /или кисело/
1 пакетче бакпулвер - 10 гр
2 пакетчета ванилии от по  2 гр
2 с.л. какао
250 гр вишни /аз сложих колко имах/

Вишните се почистват от костилките и се поръсват с 2-3 с.л. брашно и с още толкова захар, разбъркват се / най-хубаво ги сложете в найлоново пликче и разтръскайте /. В дълбока купа се разбиват  яйцата със захарта, добавят се олиото, млякото и лимоновия сок. Брашното се пресява с бакпулвера и ванилиите, добавя на части към яйчената смес и се разбърква добре. От тестото се отделя  1/3 част и се оцветява с какаото.


Форма за печене с незалепващо покритие се намаслява, първо се изсипва светлата смес, нареждат се вишните, и след това се изсипва какаовата смес. Леко се разбърква с вилица, за да покрие светлата смес.


Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна, средна скара, около 40 минути. На мен какаовата смес малко ми се позагуби, но вкусът и си остана 😊 След като се охлади се поръсва  с пудра захар.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!