12 септември 2011

Черешов кейк


Не са необходими екзотични продукти, за да се получи един сполучлив десерт. С нашите вкусни български череши /ако са сорт хрущялки ще е най-сполучливо/ можете да си приготвите великолепни сладкиши, торти, кексове или кейкове. Мога да се похваля с една рецепта по тази тема:




1 и 1/2 чч бяло брашно
2 яйца
1/2чч захар
1/2чч олио
 сока на 1/2 лимон
150 мл прясно мляко/или кисело/
1 бакпулвер
2 ванилии
2 с.л. какао
250 гр череши/аз сложих колко имах/

Черешите се почистват от костилките и се поръсват с 2-3 с.л. брашно и с още толкова захар, разбъркват се / най-хубаво ги сложете в найлоново пликче и разтръскайте /. Разбиват се яйцата със захарта, добавят се олиото, млякото, лимоновия сок. Брашното се пресява с бакпулвера и ванилиите и се добавя по малко към мократа смес . След като се разбърка добре, отделя се 1/3 от сместа и се оцветява с какаото.


Намаслява се кексова форма и първо се изсипва светлата смес, нареждат се черешите, и след това се изсипва какаовата. 


Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна, средна скара, около 40 минути. На мен какаовата смес малко ми се позагуби, но вкусът и си остана :)))) След като се охлади се поръсва  с пудра захар.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...