28 януари 2019

Млечни питки

Рецепта за меки и пухкави питки. За  месене използвам планетарен миксер - голям помощник ми е 😍 За това и в рецептата съм обяснила как се приготвя тестото с миксер. Но ако вие не ползвате техника, си го пригответе на ръка. Когато нямам прясно мляко го замествам с айрян - резултатът е същият! 👌👌👌



4чч брашно
1 яйце
300-350мл прясно мляко
14гр /2сл/2 пакетчета  суха мая
3 сл олио
1чл захар
1чл сол


В купата на миксера се смесват маята, захарта, oлиото и горещото мляко. Оставя се да втаса около 10 минути, след което се добавя половината пресято брашно, яйцето, млякото и солта. Замесва с миксера на ниска скорост. След това се добавя останалото брашно и се замесва тестото на по-висока скорост около 8-10 минути. Оставя се да втаса за 1 час, леко намаслено в купата на миксера, покрита с фолио. 


От втасалото тесто се приготвят  12 топки, които се подреждат във форми за печече, постлани с пекарска хартия. Питките се намазват с олио и се пекат в загрята на 200С фурна за 20-25 минути /не повече, за да не станат твърди/ - докато хаванат златиста коричка. Изваждат се и се намазват с олио, завиват се в кърпа.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

2 коментара:

  1. Здравейте, реших да приготвя питките но не разбирам какво се случва с яйцето . Бихте ли помогнала ?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, редактирах рецептата и предполагам, че юе ви е ясно, Ако имате въпроси ми пишете пак!
      Поздрави, Маги :)

      Изтриване