26 януари 2018

Зелеви сарми с доматен сос


Бях много скептична за вкуса на тези сармички, защото комбинацията на кисело зеле с доматен сос ми се струва малко страннна. Вярно, че в оригиналната рецепта се използват листа от прясно зеле, но при условие че е зима и си имаме чудни кисели зелки в бидона, няма как да ги заменя с пресни 😉😉😉 Но не ви пречи да спазите в оригинал идеята. Другото различно в приготвянето е че плънката се слага сурова, а не както при класическите зелеви сарми предварително сготвена. Наистина станаха много вкусни, приготвям ги вече няколко пъти, опитайте ги и вие 😊


Необходими продукти:

13 броя листа от кисело зеле

За плънката:
400 гр. мляно свинско месо
1 яйце
1 малка глава ситно нярязан кромид лук
1 скилидка чесън, счукана
1/2 чч ориз
1 чч нарязано кисело зеле
сол, млян чер пипер, чубрица / или подправки по избор/

За доматения сос:
1 глава ситно нарязан лук
1 скилидка чесън, счукана
4 сл доматено пюре, размито в 120мл вода
500 гр домати от консерва, смлени /или пасирани/
1 чл кафява захар
2 сл жълти стафиди
2 сл олио


Продуктите за плънката се смесват в купа, омесват се хубаво. Завиват се сарми, като във всеки лист се слагат по около 2 сл плънка.

В дълбок тиган се загрява олиото, запържват се за кратко лука и чесъна, Добавят се доматеното пюре и смлените домати. Соса се оставя да покъкри за 4-5 минути, след което се сваля от огъня и се прибавят захарта и стафидите.


На дъното на тава с размери 33х22 см се разстилат 2 лъжици от соса, подреждат се завитите сарми и се заливат с останалия сос. Поръсват се с 1-2 лъжици олио. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в студена фурна. Ястието се пече на 200С за 2 часа, след това още около 10 минути без фолио.



Източник

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...