20 февруари 2016

Универсално тесто

Това тесто е подходящо за приготвянето на хляб, питки, пици, мекици.... с една дума - универсално! Напоследък доста си го замесвам, дори си сложих и във фризера. Може да стои няколко дена в хладилник, поставено в намаслена найлонова торбичка.


600гр брашно / около 5чч /
10-11 гр суха мая, 1 пакетче  / 1/2 кубче прясна /
1чч топла вода /около 40С/
около 160мл  / 2/3 чч прясно мляко /
1 чл захар
1 сл сол, равна
2 сл олио

Маята се сипва в голяма купа, заедно със захарта и топлата вода. Разбъркват се с бъркалка и се добавя 1чч брашно, докато стане на кашичка. Оставя се да шупне за около 10-15 минути. След това се прибавят олиото, солта, млякото и останалото брашно. Замесва се меко, лепнещо тесто. Оставя се да втасва в намаслена купа - аз я покривам с алуминиево фолио и слагам за около час  /или докато удвои обема си/ на 50-60С във фурната.
От тази доза правя 4 пици по 300гр тесто на всяка - 30см блат. Желателно е блата да се разточва с ръце, но заради моите проблеми го правя с точилка.


Получават се чудесни тестени закуски


кифлички



и други....


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...