24 ноември 2015

Ябълков сладкиш с орехова поръска



Този сладкиш може да се каже че е в унисон с предстоящите Коледни празници - ухае нежно на ябълки и канела..... Рецептата ми попадна съвсем случайно, но точно на време! Имам цяла касетка с домашни ябълки от нашата градина, брани старателно от моята свекърва. Ясно ви е, че не могат да издържат прекалено дълго време. И така намерих вярното решение как да ги съхраня, за да ги ползвам за десерти и сладкиши! 

Една от съставките на тази вкусотия е ябълкова плънка, която може да се приготви и замрази във фризер, а рецептата взех от тук и използвах с малко промени от моя страна. 


За тестото:
400 гр ябълкова плънка
3 яйца
1/2 чч олио
2 чч брашно
1 бакпулвер
1 чч захар, кристална
2 ванилии

За поръската:
1/2 чч рязани орехови ядки
1/4 чч захар, кристална
1 ванилия



Приготвяне на ябълковата плънка
8 средно големи ябълки се обелват, почистват от семенника и се нарязват на тънки парчета. Заливат се с 1сл лимонов сок /прясно изцеден/.
В тенджера се смесват 1/4чч кристална захар, 1/4чч брашно и 1/2чл канела. Разбъркват се заедно с 3чч вода. Щом заври се добавят ябълките. Вари се на тих огън десет минути.  
От тази доза използвах половината за приготвянето на сладкиша, останалото замразих.


Приготвяне на сладкиша
Смесват се сухите съставки и се прибавят към разбитите яйца и олио. Прибавя се ябълковата плънка и тестото се обърква хубаво. Изсипва се в тава, постлана с пекарска хартия, заглажда се. Отгоре се поръсва равномерно със смесените предварително орехови ядки, захар и ванилия.
Сладкиша се пече в загрята на 150С - 160С фурна, на средната скара, за около 40-45 минути.


След охлаждане е готов за консумация! Поднесох нарязан в компанията на топка сладолед!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар