26 януари 2012

Заек с гъби в гювеч

Днес ви предлагам вариант за приготвяне на заек, и той е в гювеч. Хубавото на ястията, сготвени  в керамичен съд е, че са практични - слагат се всички продукти и после те само се пекат без да ви занимават допълнително, а също така са и уникално вкусни :)


Продукти:
1 бр. заек
7-8 стръка зелен лук
6-7 печурки
2  моркова
2 стръка девесил
2 стръка целина
1 връзка магданоз
6-7 листа джоджен
5-6 зърна бахар
3 листа дафинов лист
4 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. бял или черен пипер
1/3 ч.ч. олио
4-5 с.л. соев сос
2-3 щипки чубрица
1 глава чесън

Заекът се измива, нарязва се на порции (около 10) и се овкусява със сол и соев сос. Порциите се овалват в смес,  приготвена от брашното, червения пипер, чубрицата и   1 ч.ч. вода. 


В намаслен гювеч се подреждат половината месо, отгоре се слагат половината нарязани зеленчуци - лук, морков и гъби, обелените скилидки чесън и подправките. След това се нареждат останалите порции месо, после зеленчуци и подправки. 


Поръсва се с олиото, наливат се 2-3 чаши леко подсолена вода /ако искате да е по-гъст соса, добавете 2сл брашно към нея/, захлупва се с капак и се слага в студена фурна. Пече се на 180 С за около 2 часа и половина. 


Сервирате с гарнитура по избор - при мен един път имаше вариант с пюре от картофи и броколи, ориз с грах и шунка, и кюфтенца :)))


При друг само с пържени картофки и 2-3 лъжици от сосчето с морковчета и гъбки:


Приятен апетит!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 коментара:

  1. хехе,Маги,напомни ми един колега,който казваше,че у тях зелевите сърми били за гарнитура към пържолите :).
    Богата порцийка,че и двойно месна!
    А зайчето е муцка!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Богата и двойна порцийка е, мъжка :) И у дома понякога така се получава със сармите и пържолките :))))Благодаря ти Еликсир!

    ОтговорИзтриване
  3. Гювеч - мечта ,Маги ! Чудесно ястие ! Аз бих хапнала и от двете чинийки ,така вкусно изглежда !
    Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  4. Грабвам си една чиния и изчезвам че няма да остане за никой.
    Много апетитно Маги супер.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Маги, много ми хареса варианта "и кюфтенца"! Вкъщи често похапваме зайче, а твоето определено заслужава да се пробва! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Маги, дояде и се вкусен гювеч от заек. Много апетитно изглежда и с толкова подправки. Чудно!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен гювеч,богат на вкусове и аромати...поздравления!Много апетитно ястие си приготвила Маги,чудесна рецепта!
    Изкусителни снимки!
    Топъл и уютен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Обожавам заешко, страхотно се е получило твоето!

    ОтговорИзтриване
  9. ivana, zi4e, Габи, Ани, Мира, traiana, радвам се че ви харесва милички! Много благодаря за хубавите думи, да сте живи и здрави!
    Прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/12/13 16:54

    Ухае страхотно! Довечера ще го опитаме,но предчувствам ,че ще си оближем пръстите.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено се надявам, че ви е харесало ястието! Да ви е сладко :)

      Благодарности, Маги!

      Изтриване