26 май 2011

Трицветен кекс

За бала на дъщеря ми реших да направя този така популярен кекс. В интернет има много варианти, един от които пробвах и се получи добре, но белият пласт ми се губеше. Затова си измислих моя рецепта, която с удоволствие ще споделя с вас :)



Продукти за жълтия и кафявия пласт: 
1 и 1/2 чч брашно, 1/2чч олио, 1чч захар, 1 яйце+2 жълтъка
1чч прясно мляко, 2 ванилии, 1 пакетче /10гр./ бакпулвер
2чл какао, 1чл настъргана лимонена кора/или есенция/

За белият пласт:
1кч брашно, 3сл олио, 1кч захар, 2 белтъка
4-5сл прясно мляко, ванилия, 1 пакетче /10гр./ бакпулвер

Разбиват се яйцето и жълтъка със захарта, добавят се последователно на тънка струя олиото и млякото, после предварително смесените брашно, ванилия и бакпулвер. Така получената смес  се разделя на две равни части, като в едната се слага лимонената кора, а към другата се добавя какаото и хубаво се разбъркват.


Приготвяне на белия пласт: 
Отделените два белтъка се разбиват със захарта, добавят се последователно с разбиване олиото, млякото и останалите продукти.

В намаслена и  набрашнена/само ако не е тефлонова/ кексова форма се изсипва първо жълтата смес, поръсва се плътно със сухо какао, после бялата, отново се поръсва с какао, и накрая се изсипва кафявата смес. Кексът се пече в загрята фурна на около 180С до готовност/приблизително 40 минути/. След като изстине се поръсва с пудра захар /аз пропуснах/.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

27 коментара:

  1. Маги,кексът ти е станал страшно ефектен!Много ми хареса,поздравления за изпълнението и рецептата!
    Записвам си я за правене някой ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Първия път като го приготвих беше по рецепта от сайт, но сега реших да опитам по мой си начин и наистина много добре се получи! Повода беше бала на дъщеря ми, дори една гостенка помисли че е от магазина :))))))Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/6/11 17:42

    Каква е големината на формата?

    ОтговорИзтриване
  4. Формата ми е с диаметър 25см :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/9/11 09:35

    вчера цяла вечер търсих рецепта за трицветен кекс. определено ще го направя по твоята! изглежда страхотен!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за доверието, надявам се че е станал сполучлив кекса :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/2/12 00:37

    Много моля, кажете ми къде сбърках отново - даже не поиска да се надуе кекса. Вече 6-и път го правя и явно някъде бъркам, но няма кой да ми каже къде. Спазвала съм точно стъпка по стъпка метода на направа на кекса, но явно нещо не става. Бъркам някъде, но при положение, че незнам къде - ако ще и 20 пъти да го правя пак няма да стане. МОЛЯ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ СТЪПКА ПО СТЪПКА.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам че не ви се получава, рецептата не е нищо по-различно от обикновен кекс, самото оформянето е ефекта. Предполагам че някой продукт е проблема, брашното е важно - заради него съм имала гафове. Опитайте да замените с друга марка, защото може то може да е получено от влажна или болна пшеница. Гъстотата на смесите не трябва да става много течна, за да може да се задържат цветовете. Важна е и температурата, на която се пече, но си зависи от самата фурна. Опитайте на 160С за около 30 мин. и после засилете на 180С до готовност. Кекса трябва да се напука и сместа, която излиза от пукнатините когато се опече, значи кекса е готов - проверявайте с клечка да излезе суха.
      Ако имате още въпроси ми пишете на имейла :) Успех!

      Изтриване
  8. Анонимен21/5/12 14:21

    Рецептата изглежда много хубава. Още днес ще я пробвам... Ще изненадам баба... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам успех, ако има въпроси не се притеснявай да ги зададеш :)

      Изтриване
  9. Анонимен11/1/13 11:57

    И на мен не ми се получи на външен вид, иначе на вкус е супер. Някъде се изгуби бялата смес.Сигурно защото сложих какао само между жълтъчната смес и бялата, а между какаото и белтъците забравих. Дали е заради това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз предполагам че така се е получило заради какаото, неговият слой задържа цветните пластове. Но не се предавай и опитвай пак, може да ти се получат интересни фигури ;-)
      Поздрави и спокойна нощ!

      Изтриване
  10. a ako nqmam forma za kes mojeli v drug sad da se pe4e ili nqma da stane

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм опитвала в друг съд, защото имам форми за кекс от майка ми. Ако имаш по-дълбока тава с малък диаметър, да сложиш метална или стъклена огнеупорна чаша в средата, може да заприлича на форма за кекс. Но формата на кекса ще добие формата на съда. Опитай в тава и без чаша в средата, надявам се да се получи!
      Поздрави :)

      Изтриване
  11. При мен белият пласт се получи рядък и потъна в жълтият.А следвах рецептата много стриктно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам че не се е получил, опитайте като добавите малко повече брашно. Ще усетите още докато е сурово тестото колко точно да добавите.

      Изтриване
  12. Анонимен12/11/14 09:18

    probvah keska po recepta ot 1 sait 2 puti go pravih posledovatelno i ne se polu4i ostana si surov!magi dnes 6te probvam po tvoq na4in dano se polu4i,ina4e se otkazvam i si pravq tozi koito mi se polu4ava obikvovenno!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да се получи този опит, но една препоръка от мен - започнете печенето на по-ниска температура около 160С, след като сместа хване лека коричка засилете на 180С. Ако се притеснявате че няма да се изпече, сложете лист пекарска хартия или фолио отгоре за да не изгори, и удължете времето за печене.

      Изтриване
  13. Анонимен13/11/14 20:27

    zdravei magi 3neuspe6en opit mai moite 4aeni i kafeeni 4a6i ne sa standartni!tova na kolko supeni lajici se ravnqva?i za mlqkoto surovo li da e ,studeno,ohladeo,izvinqvai za vaprosite?

    ОтговорИзтриване
  14. Няма проблем за въпросите, хубаво е да се разискват някои подробности. Да започна с млякото - винаги го преварявам, независимо какво пише на опаковката. Използвам го за кексовете винаги охладено, да е еднакво по температура с другите продукти.
    Вярно е че приборите не са с еднаква големина и вместимост, важно е за се използва една чаша като мерителна, принципно е прието тя да е с вместимост 250мл. Всички смеси трябва да са с еднаква гъстота - ако има разлика се коригира /ако е рядка се добавя брашно, а ако е гъста се добавя течност/. Наистина е трудно като няма стандартни чаши, затова започнах да използвам специални мерителни прибори, на които пише в милилитри вместимостта им. Ще се наложи да преработя рецептата, за да стане по-ясно количеството на продуктите.
    Но това все пак е кекс, само че е от 3 редувани цвята. На бялата смес слагам по-малко брашно, защото белтъците сгъстяват, а и този пласт е по-тънък.
    Съжалявам, че не се е получил, но понякога и качеството на съставките може да изиграе лоша шега...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен14/11/14 10:00

    blagodarq za otgovora! magi!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен2/3/15 23:51

    Не сте разбили белтъците на твърд сняг, за това бялата смес ви се получава рядка. Иска си бъркане с миксер на белтъците със захарта до получаване на целувкен крем и няма как да ви стане рядко! Ани

    ОтговорИзтриване
  17. В белия пласт има брашно, получава се като самостоятелен блат - има брашно. Но пък се получават интересни фигури когато се смесят пластовете :)

    ОтговорИзтриване
  18. Двуцеветен съм правила, но трицветен никога. Ще го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става много вкусен, на мен винаги ми се разместват цветовете,но се получават красоти :)
      Поздрави от мен :)

      Изтриване
  19. Кексът е прекрасен, но ме интересува какво е количеството на бакпулвера за двете смеси.Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте, виждам грешката си и ще я поправя - по едно пакетче бакпулвер на всяка около 10гр, или ако имате насипен по 1 равна супена лъжица.
    Приятен ден от мен и благодаря ��

    ОтговорИзтриване