18 ноември 2009

Спанак с ориз и яйца на очи


Това  вкусно пролетно ястие съм научила от майка ми. Може да се приготви със всякакви зелениши, не само със спанак  - ние го харесваме и с лопуш :) Ето как се приготвя:

Около 1кг спанак се почиства, измива и нарязва на ивици. Задушава се в тиган с 1 глава лук и олио. След като омекне се прибавя 1чч измит ориз, 2чл червен пипер и чаша вода. Аз слагам и универсална подправка - 2-3сл, и ако има нужда посолявам. След около 10 минути свалям от котлона и изсипвам в тава. Добавям нарязани клонче джоджен /гюзум/ и  3-4 - магданоз, доливам вода ако е необходимо. Запичам в умерена фурна за около 15 минути - докато добие желаната гъстота. После изваждам тавата и правя вдлъбнатинки, в които после чуквам яйцата / около 8 броя/. Връщам обратно във фурната докато се забулят яйцата.


По желание при сервиране, в порционната чинията се сипват 2 лъжици кисело мляко.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...