29 ноември 2016

Млечна салата Зима


Тази салата всъщност обединява две други - Снежанка и Цедено мляко с печени чушки. Но казано в стила на Мечо Пух - при две салати заедно се получава и двойно по-вкусно 😊



Продуктите за две порции:

6 кисели краставички
6 печени червени чушки
400гр цедено кисело мляко
1/2чч счукани орехи
2 сл олио
Стрък копър, ситно нарязан
1-2 счукани скилидки чесън



Приготвяне:

Краставичките се нарязават на малки кубчета, а обелените чушките на малки парчета. Прехвърлят се в дълбока купа и се смесват с с останалите продукти. Объркват се много хубаво и е желателно салатата да престои поне час-два в хладилник, за да се овкуси. Поднася се в чиния, може да се украси с маслини.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

23 ноември 2016

Картофки с морков и лук

Провокирана от сегашните коледни пости / които признавам си не спазвам /, си сготвих ястие с най-любимия за мен зеленчук картофа ☺ Дори и  да не спазвате този режим,  може да поднесете тази запеканка и като гарнитура, а как им отива и биричка 👌👌👌 



Сварих четири картофа и един морков в подсолена вода. След това ги обелих и нарязах на колелца, прехвърлих в намаслен керамичен съд. Добавих една малка глава кромид лук, която предварително нарязах и притрих с малко сол, и малко нарязан на кубчета кашкавал. Поръсих 2 сл олио и обърках внимателно, да не се раздробят много. Сложих в студена фурна и пекох на 180С докато леко се запекат - около 30 минути общо. След това ги залях с едно разбито яйце, смесено с 2 сл олио. Пекох още десетина минути докато хванат загар.

Това е, остава само вие да решите  каква  компания ще им осигурите - печено месце, наденички, или студена бира 😊😊😊 

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

17 ноември 2016

Сьомга на фурна

Сьомга - вкусна, а на фурна - и здравословна! Това е чудесна комбинация, нали? 


В отговор на предизвикателството към мен, отправено ми от  WWF България, споделям тази рибна рецепта. Избрах сьомгата, не традиционна риба за нашите географски ширини, но навлизаща все повече на пазара ни. Качеството и е важно, затова трябва да се потърси информация на етикета, по-специално произход, сертификат, трайност и всичко останало, доказващо годноста и. В сайта Рибен буквар има много полезна информация и любопитни факти за нея.

За здравословните  ползи на тази риба потвърждава високото съдържание на омега-3 мастни киселини, гоялмо съдържание на натрий, калий и фосфор, магнезий, селений, цинк и желязо, мононаситени и наситени мазнинни. Всичко това я превръща в една от най-добрите храни в света, бих казала и много вкусна!


И да преминем към самата рецепта ☺☺☺

3 броя котлети от сьомга / за улеснение си купувам готови нарязани /
зехтин
сол
млян чер пипер
лимон
пресен копър

Гарнитура:
картофена салата
задушени зеленчуци на тиган


Котлетите се осоляват, подправят с черния пипер и се поставят в тава. Поръсват се със 2-3 сл зехтин. В тавата се налива малко вода - почти до половината на рибата. Пече се в загрята фурна на 180С докато хване хубав загар - проблизително около 20-30 минути.


След като стане готова, желателно да се поднесе веднага. Още топла се поръсва с прясно изцеден лимонов сок и ситно нарязания копър.


Разбира се, добра компания за тази вкусна порция ще ви направи и чаша студено бяло вино :)
😊😊😊

Да ви е вкусно!
Посетете Рибен буквар за да научите още допълнителна информация относто рибите и риболова!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!