11 август 2016

Сандвич с плоска царевична питка

Питателна закуска, която е подобие на такос или бурито, но в български стил. Идеята ми дойде, след като бях купила готови питки за детето. Веднъж му приготвих съвсем набързо закуска - настъргах  върху една питка салам и кашкавал, поръсих с шарена сол - омете я веднага!
И така реших да пробвам да направя и аз подобни питки, но помислих че ще станат твърди ако ги направя от замесено тесто. Затова ми хрумна да са като палачинки, от течно тесто. Стават по-плътни от брашното и това им е разликата с палачинките.
Плънката им е доста икономична, но вие може да си добавите още нещо от вас - само да не е течно!


За питките:
2 яйца
1сл олио
2чч прясно мляко / вода
3/4 чч царевично брашно
3/4 чч пшенично брашно

За плънката:
колбас
кашкавал
краставица
кетчуп
топено сирене за мазане / ползвах закупено от Лидъл, в кутия /


Яйцата с щипка сол се разбиват в купа. Към тях постепенно се прибавят олиото, млякото и брашната. Разбъркват се хубаво, сместта трябва да е с консистенция като боза. Оставя се да почине десет минутки.


Тиган с незалепващо покритие, с диаметър 20-22см  се загрява  с 1/2чл олио / нанасям го със силиконова четка /. В него се изсипва 1/3чч / ползвам мерителни чашки / от сместта и с въртеливи  движеня се разстила равномерно по дъното на тигана. Питките се изпичат от двете страни по 1-2 минути. Прехвърлят се в плоска чиния и се покриват с влажна кърпа, за да могат да омекнат и да не се чупят при завиването. Оставят се поне 30 минути преди да се хапват. След това се слагат за съхранение в найлонова торбичка, за да не изсъхват.


В чиния за поднасяне се слага една питка, намазва се с топеното сирене и се поръсва с настърганите на едро ренде колбас, кашкавал и краставица. Поръсват се с кетчуп по желание и се завиват на не много стегнато руло.






При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар