04 октомври 2014

Добруджанки

Рецептата за тази вкусна тестена закуска, беше много споменавана в една кулинарна група във Фейсбук, записах си я от Светлана Борисова. Много бързо се приготвят, не е необходимо да се замесва тестото от предния ден,  стават мекички и вкусни :) Предполагам че всеки, който е приготвил питките, е добавил и нещо от себе си, затова оставям на вас възможността за промяна на продуктите. 


Като базова рецепта ще ви споделя тази, която ползвах:

около 2чч брашно
1чч натрошено сирене
1чч кисело мляко
1чл сода бикарбонат
50гр краве масло

От продуктите / без маслото /омесих меко тесто. Оформих на топки - от дозата ми излязоха 14 броя. Подредих ги на разстояние в тава, постлана с пекарска хартия.


С пръст направих вдлъбнатинка по средата, в която сложих парченце краве масло. Пекох в умерена фурна на средната скара до зачервяване.


Към тестото може да  добавите настърган кашкавал и подправки по избор.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 коментара:

  1. Много са ми любими тези душички....Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И в къщи много се харесаха, следващия път ще добавя настърган кашкавал към тестото, че сега забравих :)) Благодаря ти Милена, хубава и слънчева неделя ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Аз ги знам като содени питки. ;) Наистина са много вкусни! Освен масълце, слагам и мъничко сиренце отгоре в отворчето. Поздрави, Маги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, срещала съм ги с различни имена - кашкавали, бързи питки.... Мислех да сложа кашкавал в тестото, но като спомена за сиренцето отгоре се замислих дали да не сложа кашкавала отгоре... Благодаря ти за идеята, пожелавам ти хубава неделя :)

      Изтриване
  3. Чудни, чуднички, как да устоиш?! Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е трудно да им устоиш, благодаря Кате :)

      Изтриване
  4. Анонимен10/10/14 12:11

    Оставят ли се да втасват?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип не, но докато загрее фурната минава известно време, през което тесторо втасва :)

      Изтриване
  5. Здравейте, какво точно означава, умерена фурна ? Колко градуса ? Със или без вентилатор ? Благодаря за отговора !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Момчил, не съм уточнявала на колко градуса се пекат питките, тъй като всяка фурна пече различно. Но общо прието е 180С да се смятат за умерена температура за печене. Относно вентилатора - използвам го много рядко, в случая не.
      Благодаря за въпроса, хубаво е да се уточняват някои подробности, които са ми убегнали при писането на рецептите!
      Приятна вечер ви пожелавам :)

      Изтриване
  6. Анонимен14/2/23 16:26

    Здравейте, тъкмо започнах да приготвям питките но влезе жена ми и каза че трябва да гася содата в киселото мляко,иначе щяло да шупне всичко! Предполагам е така, но ще бъде ли възможно това се спомене в рецептата, все пак не всички сме с опит :). Благодаря

    ОтговорИзтриване