29 декември 2012

Банска капама

Вече сме в сезона на вкусните зимни месни ястия :))) Не мога да пропусна да напиша и моята рецептата за едно от най-популярните - банска капама. Адаптирала съм я според вкусовете на нашето семейство. Затова и не смесвам месата, а използвам само свинско, но под две форми - на парчета и мляно. Нищо не запържвам, а задушавам, за което ще ме подкрепите, че е много по-полезно :)))) 


600 гр свинско месо, по възможност шарено
500-600 гр сурова наденица
500 гр кисело зеле
200 гр ориз
2 глави лук
олио
сол, чубрица, 2 малки дафинови листа
1чл червен пипер, млян чер пипер


Нарежете лука на ситно и задушете с 4-5 сл олиото и малко вода. Добавете измития ориз и оставете на тих огън 10 минути, като доливате на части около 300-400мл гореща вода. Разбърквайте от време на време, за да не залепне плънката. Овкусете със сол, чубрица и чер пипер.


Месото направете на малки парчета и поръсете със сол, червен пипер, чубрица и чер пипер. Разбъркайте го добре, за да се разнесат равномерно подправките.
В друг съд нарежете киселото зеле. Отделете от него 1/3 част, а останалата смесете с ориза.


Започнете да редите капамата, като започнете със зелето, после слагайте последователно месото и дафиновите листа в него, половината оризово-зелева смес, наденичките и накрая завършете с останала смес. Поръсете с чубрица и млян чер пипер ако желаете.


Затворете гювеча, сложете го в студена фурна. Печете ястието на 200С за около 2 1/2 часа. 


Сервирайте нарязано на квадрати, за да е ефектно и да се виждат слоевете. Задължитено питие към тази капама е студеното червено вино :)))

Наздраве и да ви е сладко!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...