26 май 2011

Пастет от сирене

Много вкусен пастет, който може да се сервира и самостоятелно като салата-пюре. Но в къщи го хапнахме с филийки от франзела, и за украса краставица, кашкавал, маслини  или други по избор :))))))))




Около 700гр меко сирене тип Дунавия се намачква с вилица в купа.  Към него се добавя една кофичка майонеза /200гр/, щипка-две чесново брашно, две клончета ситно нарязан копър, сол на вкус и нарязана на ситно 1/2 краставица.  


Това е - бързо, лесно, вкусно!!!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Трицветен кекс

За бала на дъщеря ми реших да направя този така популярен кекс. В интернет има много варианти, един от които пробвах и се получи добре, но белият пласт ми се губеше. Затова си измислих моя рецепта, която с удоволствие ще споделя с вас :)



Продукти за жълтия и кафявия пласт: 
1 и 1/2 чч брашно, 1/2чч олио, 1чч захар, 1 яйце+2 жълтъка
1чч прясно мляко, 2 ванилии, бакпулвер
2чл какао, 1чл настъргана лимонена кора/или есенция/

За белият пласт:
1кч брашно, 3сл олио, 1кч захар, 2 белтъка
4-5сл прясно мляко, ванилия, бакпулвер

Разбиват се яйцето и жълтъка със захарта, добавят се последователно на тънка струя олиото и млякото, после предварително смесените брашно, ванилия и бакпулвер. Така получената смес  се разделя на две равни части, като в едната се слага лимонената кора, а към другата се добавя какаото и хубаво се разбъркват.


Приготвяне на белия пласт: 
Отделените два белтъка се разбиват със захарта, добавят се последователно с разбиване олиото, млякото и останалите продукти.

В намаслена и  набрашнена/само ако не е тефлонова/ кексова форма се изсипва първо жълтата смес, поръсва се плътно със сухо какао, после бялата, отново се поръсва с какао, и накрая се изсипва кафявата смес. Кексът се пече в загрята фурна на около 180С до готовност/приблизително 40 минути/. След като изстине се поръсва с пудра захар /аз пропуснах/.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 май 2011

Паста с кайма на фурна

За феновете на пастата предлагам  една бърза рецепта, за която не са необходими много продукти. Замислям се, дали следващия път да не добавя сметана към кашкавала :)))



Продукти:
400гр паста, 250гр кайма, 2 глави лук, 500мл доматен сок
по 2 щипки чубрица и риган, млян чер пипер на вкус
 1/2кл чесън на прах, сол ако има нужда

Ситно нарязания лук се задушава с 2-3сл олио, каймата и чаша вода. 
Сварените макарони се отцеждат и се прехвърлят в тава. Към тях се прибавят каймяната смес, доматения сок и подправките.




 Разбърква се добре и отгоре се настъргва кашкавал. 



Поръсва се с 1-2сл олио и се запича във умерена фурна до зачервяване.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 май 2011

Запеканка с шунка

Много вкусен аламинут :))))



Продукти:
300гр шунка, 1,5кг картофи, 4 глави лук
сол, чубрица, млян чер пипер, олио
За заливката: 
2 яйца, 300мл прясно мляко, 100гр настърган кашкавал

В тава се слагат нарязаните на едро лук, шунка и картофи. Овкусяват се с подправките и се заливат с 2 чаши вода. Разбърква се и се запича във фурната. Приготвя се заливката и се излива в тавата върху опечените продукти, дозапича се до зачервяване.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Плодов сладкиш с крем нишесте

Вместо увод към тази рецепта бих казала само, че сладкиша е сочен, сладък и лек. Може да се приготви и с други плодове, избрах компот от дюли че е ароматен :)))


Необходими продукти:
3 яйца, 1чч захар, 1чч брашно, ванилия и бакпулвер
1 компот от дюли, желе от дюли/или друго сладко/
2 ч подлсадено прясно мляко, нишесте

Яйцата се разбиват със захарта /с миксер/ до побеляване. С разбъркване се добавя брашното, смесено с ванилията и бакпулвера. Сместта се изсипва в намаслена и намазнена тава /диаметър 24см/ и се пече в загрята на 180С до готовост.  Обръща се в подходяща плитка чиния и се сиропира със сока от компота. Отгоре се нареждат нарязаните на малки кубчета дюли, които се поливат на тънка струя с втечненото на водна баня желе. Намазва се с приготвения крем от млякото и нишестето.  Поръсва се с млени орехи.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 май 2011

Мързеливи топчета от кайма

Мързеливи са наистина ако ги приготвите по тази рецепта. За още по-добър вкус към кашкавала  може да добави и плънка от задушен лук и моркови, но вече няма да са мързеливи :)))  



500гр кайма се омесва като за кюфтета по вкус - аз слагам подправките чер пипер, чубрица, сминдух, сол ако има нужда. Правят се топчета с големината на орех.
От това количество ми излязоха 22 броя. 



Във всяко се слага по едно малко парче кашкавал. 



Слагат се в тава върху намаслена пекарска хартия и се пекат в загрята фурна на 200С за 30 минути. 




Може и да се изпържат в тиган , но нали са мързеливи :)))))


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Ястие от кайма и патладжан

Ровейки се в интернет пространството в търсене на рецепта, в която да има патладжани, се натъкнах на нещо интересно. То е нещо като мусака, която не се пече, но заливката е просто млечен сос. В къщи го приготвих за вечеря, но може да се хапва и като мезе към ракия или водка :)))))



Ето продуктите:
3 печени патладжана, 250гр кайма, 2 глави лук
 пресовани 2-3 скилидки чесън, чубрица, чер пипер, риган, сол

За млечния сос:
 200гр кисело мляко, сол, 2 пресовани скилидки чесън

В тиган се задушават нарязания лук, каймата и подправките с малко вода за около 10 минути. Патладжаните се обелват, намачкват и овкусяват със сол.



 Разстилат се в плитка чиния, а върху тях се разпределя каймяната смес. 



Отгоре се полива с млечния сос и се поръсва с нарязан пресен магданоз.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...