17 април 2016

Мариновано свинско месо на скара

Печеното на скара месо си остава най-вкусната бързо приготвена храна за мен. Важно е месото да се маринова предварително, и по възможност да престои някой друг час в хладилника. Подходяща гарнитура са пресни и печени зеленчуци, а може и сос. Замесете си и питка....



С любезното съдействие на BILLA България и техните подаръци, приготвих една уникална вечеря за моето семейство! 



Около 700гр свински вратни пържоли
500гр свински ребра, нарязани

Количествата месо се разделят на две и овкусяват с различни маринати.

За вариант първи се използват 4сл сос Терияки, 2сл лимонов сок, 1сл зехтин, 1/4чл млян чер пипер и листенца лимонена мащерка.


Във втория вариант порциите се овкусяват с 2чл Средиземноморска горчица, 2чл червен пипер, 1/2чл джинджифил на прах, 2чл балсамов оцет, 2сл зехтин, щипка сух риган и листенца лимонена мащерка. Оставят се в хладилник за няколко часа, след което изпичат на загрят грил тиган.




Идеалната според мен компания на печеното месо са зеленчуците, по-точно печените на скара или грил тиган. Предложението ми е:

Гарнитура от гриловани зеленчуци


2 малки тиквички
3 моркова
2 глави кромид лук
2 чушки
сол, олио



Морковите се почистват, нарязват на надлъжни ленти с дебелина около 3-4мм, бланшират се за 3 минути в подсолена вода. Тиквичките и лука се нарязват на дебели шайби, а почистените от дръжката и семената чушки – на широки ивици. Зеленчуците се посоляват и поръсват с няколко лъжици олио, изпичат се от двете страни на загрята скара.




Благодарности на верига магазини BILLA България, и на Ивиана Гичева, с която поддържахме контакти!

Още вкусни идеи и предложения може да намерите на страниците на списание „BILLA Кулинариум“, което може да закупите от техните магазини!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!