20 април 2011

Мафрум

Рецептата за това либийско ястие взех от тук. Ще споделя аз как го приготвих, въпреки че не съм правила много промени :)



Продукти:

5-6 картофа; 2-3 яйца и брашно за паниране
 
За плънката - 500гр кайма, 1 глава лук, 3 пресовани скилидки чесън, 2-3 клонки магданоз, млян чер пипер,чубрица, канела - на върха на нож

За доматения сос - 1 глава лук, 300мл доматен сос /може и от консерва/, 2 пресовани скилидки чесън
сол, щипка захар, 3-4сл олио

Каймата се обърках със ситно нарязания лук и останалите продукти за плънката /ако в каймата няма сол посолете/. Картофите обелих и нарязах на кръгове приблизително дебели половин сантиметър. После всеки кръг разрязах на две надлъжно, като края оставих цял незарязан и запълних с по около една лъжица от каймяната смес.



Панирах в брашано, после в разбитите яйца и изпържих в сгорещено олио, като отцедих кръгчета на лист кухненска ролка.






Отделно приготвих доматения сос от зададените продукти и го варих на тих огън до леко сгъстяване. С него полях мафрумуте, въпреки че в оригиналната рецепта се варят в него. 




Предполагам че може да се използва някакъв друг сос, например млечен или тартар, вместо доматения, но това вече в по ваш избор. 

Малучганът ми  ги хапна без сос, и беше мнооооого доволен :)))


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 коментара:

  1. Браво,Маги,много оригинална идея!Изглежда много вкусно!

    Хубав празник на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, изключителни са наистина на вкус! Хубави празници и на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат прекрасно, разпечатвам си рецептата.

    ОтговорИзтриване
  4. Няма да съжаляваш Маги, голяма вкусотия са! Благодаря и на Стефанел от Веселият готвач:)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/9/11 20:03

    Здравей Маги,мафрума или батам както го наричат си е чисто либийско ястие,няма нищо общо със Ливан.С поздрав Steffanell

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/2/14 20:33

      че тя нали точно либийско ястие е написала жената ти къде чете?

      Изтриване
  6. Благодаря Стеф, печатната ми грешка вече е поправена, поздрав от мен :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/3/12 20:57

    браво , хубава рецепта

    ОтговорИзтриване
  8. Маги, тръгнах да търся рецептата за мини вретеното, но тази ме покори. Изглежда супер вкусно ястие, ще пробвам задължително! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дилянче, голяма вкусотия е, добре че има сайтове като Веселият готвач, за да черпим идеи :) А рецепта за мини вретеното не съм писала, но се захващам веднага :)

      Поздрави и спокойна нощ, Маги

      Изтриване