30 март 2017

Талиятели със спанак и топено сирене

Една пролетно-зелена идея в макаронен стил, или както се казва - да се хванем за зеленото 😋


½ опаковка талиятели 200гр
80гр натурално топено сирене 
200мл течна готварска сметана
150 - 200гр спанак  
1 стък зелен лук / или ¼ глава кромид /
1 цяла  скилидка чесън
пармезан за поръсване


Талиателите се сваряват според указанията на опаковката.

В дълбок тиган се сгорещява олиото. В него се запържват лука и чесъна, след което скилидката се маха / трябва само леко да овскуси олиото /. Добавя се изчистения и нарязан на ивички спанак, а по-късно сметаната и топеното сирене. Оставят се на тих огън, докато сиренето се стопи. Отцедените талиатели се прехвърлят към соса и леко се разбъркват.


 Поднасят се  поръсени с настърган пармезан.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

17 март 2017

Пълнени пиперки със сирена

Получих този прекрасен  комплект луксозни керамични съдове Еmile Henry като подарък от вкусното предизвикателство на Kikkoman и Barilla! Както знаете, храната сготвена в керамични съдове е по-здравословна в сравнение с тези, изработени от метални и тефлонови материали. И разбира се - изключително вкусна! Френска керамика с 10 години гаранция и много лесна поддръжка /могат да се позлват и в съдомиялна машина 😊/. 


Съдовете, освен за готвене са идеални и за студена кухня - салатки и разядки, и по конктектно в моя случай - шопска салата, салата Снежанка и маслини с лук и прясна целина: 



Днес ви споделям първото ястие, което сготвих в новата тавичка 😊
Със сигурност рецептата ще претърпи промени, които ще бъдат отбелязани по нататък, но и така ястието си е доста вкусно! Ето я и нея в настоящия си вариант:


Необходими продукти:

3 броя пиперки Долма
6 яйца
100гр кашкавал
100гр краве сирене
100гр майонеза
1/4 чл мащерка
1/4 чл риган
1/4 чл млян чер пипер


Начин на приготвяне:

Пиперките се разполовяват и почистват от семето, посоляват се много малко.
В голяма купа се настръгват  на едро кашкавала и сиренето, добавят се майонезата и подправките. Объркават се хубаво всички състваки и с получената смес се пълнят пиперките.
Подреждат се в керамичен съд с намаслено дъно, който се слага в студена фурна.

😋 Аз не прецених голямината на съда, и ми остана място, което компенсирах с лучени шайби 😋

Ястието се запича 30 минути на 200С или докато се стопи плънката и леко се запече. След това се чукват яйцата върху пиперките / в моя случай ги бях попрепълнила с плънка и не остана място за яйцата, които се "хлъзнаха" и се наредиха около тях / . Слага се малка бучка краве масло върху всяко яйце и се връща във фурната докато се втвърди белтъка.


Може да се поръси с нарязан на ситно пресен магданоз след изваждане от фурната. Поднася се топло, по възможност веднага след приготвянето му.

Който не може без месце си добавя  😋😋😋



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!