29 януари 2017

Банички на тиган



На опашка за закуски се заприказвах с една дама. Тя ми сподели, че когато има време си прави банички, подобни на тези, за които чакахме ред - гюзлеми. И моето любопитство не ме остави на мира... Направих ги веднъж, но станаха много твърди, тогава разбрах че трябва да се маже всяка кора - да не остава суха. Използвах Одрински кори, но може и други точени и плътни. После реших, че ако добавя кашкавал ще станат още по-вкусни, и така е наистина, а може и подправки да се поръсят! Сега замислям да пробвам с друга плънка...идеи има 😉


Необходими са ви: 
Одрински кори
По равни количества сирене и кашкавал
Краве масло,  размекнато / или маргарин, подходящ за топлинна обработка/
Олио

Взема се една кора и се разрязва на две по ширина. Всяка половина се намазва чрез опакото на чаена лъжица с масло. Слагат се по 2 сл от плънката - натрошеното сирене, смесено с настъргания кашкавал.


Начина на сгъване видях в интернет.
Сгъва се едната половина до средата, после другата срещу нея. Намазват се с олио. След това отново по същия начин се сгъват от към другата страна и се намасляват – образува се пакетче. Когато се сгъват корите се притискат леко, за да не се отворят.



Баничките се пекат от двете страни на загрят грил тиган на умерен огън, и като се извадят отново се намазват с олио. както споменах по-горе, това се прави, за да останат меки корите, иначе повярвайте стават много твърди и не са хубави на вкус. 

 

Слагат се в съд захлупени с капак, и така остават меки и могат да се хапнат по-късно. Дори изстинали вече са все така вкусни. Идеални са с чаша айрян 😍😍😍


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

24 януари 2017

Мъфини с касис

Много вкусни мъфинки, с хрупкава захаросана коричка 😊😊😊 Може да си ги нарежете на филийки и да им сложите по една малка топка сладолед 👍



2 големи яйца
260гр захар / 1 и ¼ чч /
120мл олио / ½ чч /
180мл / ¾ чч / прясно мляко
350гр брашно / 2 и ½ чч /
2 чл бакпулвер или сода бикарбонат
1 ванилия
½ ампула есенция ром
100 гр сушен касис
½ чч нарязани орехи


Яйцата се разбиват с щипка сол, след това се добавя захарта. Щом станат на пяна, на тънка струя се наливат олиото, после и прясното мляко. Смесените предварително сухи съставки се прибавят на части в тестото, ароматизира се с есенцията и се бърка още минута. Слага се половината касис, разбърква се и се разпределя във форми за мъфини. Поръсват се с 5-6 броя от сушените плодчета, ½ чл орехи и ¼ чл кристална захар. Тук уточнявам, че ползвам метална тавичка за мъфини и слагам  хартиени кошнички. На долната снимка се вижда колко се пълнят кошничките.




Пекат се / според указанието на фурната ми / на 3 ниво на скарата на 180С  без вентилатор, приблизително 25-30 минути. След изваждането им от тавата се поръсват с пудра захар.

От тази доза се получават 24 броя мъфини.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

16 януари 2017

Сладкиш от кекс с банан


В далечната 2009г., когато бях плах блогър, все още публикувах рецепти в един кулинарен сайт. Доста интересни  и практични неща видях, че съм приготвяла тогава и ще се постарая колкото мога повече от тях да ги напиша и тук, вече с моя бранд J J J


Тази рецепта е нещо като рециклиран сладкиш, защото в нея оползотворих останки от един кекс с ябълки и бадеми. А ако има и стафиди....другия път ще добавя!


Продуктите, които използвах са:

около 300гр останал кекс/сладкиш/мъфини
1 банан
1 яйце
60гр / 4сл / захар
350мл прясно мляко
50гр шоколад+5сл прясно мляко


В намаслена тавичка с размери  см се натрошава кекса. Към него се добавя нарязания на тънки резени банан. Яйцето, захарта и млякото се разбиват и изливат върху кекса. Разбърква се внимателно.



Тавичката се поставя в студена фурна и сладкиша се пече приблизително 40 минути на 180С. След като се  изпече се залива със стопения на водна баня /или в микровълновата, както ме научи Шеф Манчев / шоколад с 2сл прясно мляко.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 януари 2017

Спагети Болонезе в Мултикукър

След няколко опита и различни варианти, най-накрая достигнах до подходящата рецепта за спагети, приготвени в Мултикукър! Доста практична е, защото така приготвени, спагетите могат да останат час или дори два, топли и сочни. Мисля да пробвам рецептата и с макарони, и с други плънки разбира се - например със зелениши.
Сега ви споделям рецепта за Спагети Болонезе 😉



150 гр кайма
1/2 глава лук
1 малък морков
200мл доматен сок
200гр спагети. счупени на две за да се съберат в купата
подправки по желание
500мл вода
1/2 чч настърган кашкавал
3сл олио



Каймата, подправките, ситно нарязаните лук, морков и доматения сок се задушават с олиото за 5 мин. на програма Stew / Тушение без херметизиране. Добавят се спагетите,  водата  и Мултикуъра се пуска на програма Rice / Рис за 20 минути.


След това налягането се изпуска и уреда се изключва. Спагетите се поръсват с кашкавала, внимателно се разбъркват и уреда се затваря без да се включва.

ВАЖНО: В случай че няма да ги сервирате веднага - оставете им малко повече сос / да не е усвоен напълно от пастата /, защото с престоя си, за да останат по-сочни, спагетите поемат повече течности!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...