29 октомври 2016

Печени картофени пръчици

Мога смело да потвърдя факта, че НЕ само вредните пържени картофи са вкусни! Приготвените по този начин пръчици ще ви се усладят така много, че ще  поискате на следващия ден отново да си ги приготвите / както напоследък става у дома :)))) /!
Получават се сочни отвътре и хрупкави отвън - перфектни!



И така, ето и рецептата:
Обелвате около килограм картофи и нарязвате на пръчици. Бланширате във вряла подсолена вода за 1-2 минути, изваждате ги с решетъчна лъжица и прехвърляте върху кърпа да се отцедят по-хубаво - слагам кърпата върху поднос за по-удобно. Изчаквате да изстинат, сипвате ги върху хартия или сух съд и ги поръсвате и разбърквате със смесените предварително царевично брашно и царевично нишесте в съотношение 3:2. Може да добавите още малко сол и млян чер пипер. 



Загрявате фурната на 200С. В голямата тава на самата фурна постилате пекарска хартия и прехвърляте картофените пръчици. Поръсвате с 4-5 сл олио и ги разбърквате хубаво с ръце, след което ги разпределяте да са на един ред. Слагате тавата на първото ниво във фурната и ги печете около 30-40 минути или докато добият загар. Ако ползвате вентилатор, температурата е 180С.


След това ги изваждате с решетъчна лъжица и ги поднасяте като гарнитура или за мезе към студена бира :)))))



Адаптирано от тук


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

20 октомври 2016

Пица - земел

Бързо съчинена закуска / следобедна /, в която вложих наличните продукти в къщи - затова и сложих това име :)  Приготвя се изключително бързо, с такава скорост се и изяжда :))))))



Питки - земелки се разполовяват, подреждат се в тавичка с вънната част на долу. Разрязаната част се намазва с краве масло/маргарин. Върху всяка половина се слага по 1сл доматен сос/доматено пюре или кетчуп в крайна сметка. Отгоре се подреждат парченца колбас - кренвирш, салам, шунка..., покриват се с тънки парчета моцарела и се поръсват с любимите подправки за пица.


За улеснение съм си приготвила моя подправка, съставена  от: по 2сл - риган, мащерка, целина, червен пипер, майорана, кориандър; по 1сл от босилек, чубрица; по 1/2чл от чесън гранули, сух розмарин на прах, млян чер пипер. Сложила съм я в бурканче с дупки и с нея поръсвам пиците, които правя.


Запичам пиците - земелки в загрята фурна, поставени на горната скара, на грил функция при 200С докато леко се зачервят. 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

16 октомври 2016

Свинска плешка с грах и моркови

Още едно изключително вкусно предложение, приготвено в новият ми любим помощник Мултикукъра. 



700гр месо от свинска плешка нарязано на парчета, се подправя със сол, червен пипер, щипка чесън на гранули, щипка чубрица и 3-4сл сушени зеленчуци. На програма Пържене – Fry – Жарка се запържват в 3сл олио нарязан на ситно лук и морков – шайби. Добавя се месото и се оставят за 10 минути като се разбърква периодично.


Наливат се 100мл доматен сок, 100мл гореща вода, ½ чл захар и уреда се включва на програма Задушаване – Stew – Тушение за 20 минути. / мисля че може и 5 минутки по-малко, зависи от месото дали от младо животно/. След това се добавят 1сл брашно с малко вода и  ½ пакет замразен грах – около 200гр. Готви се още 10 минути.


Използвам статията с тази хубава рецепта да ви 

БЛАГОДАРЯ   МИЛИ   ПРИЯТЕЛИ

 10 000 фена има вече страницата на Кулинарен блог на Маги  във Фейсбук!


Пожелавам си да продължавате да ме подкрепяте и да се множите!
 Този блог съществува благодарение на Вас!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...