20 юли 2016

Царевица, ориз и яйца с колбас в Мултикулър

Още рецепти за Мултикукър, съобразени със сезона :)


ВАРЕНА ЦАРЕВИЦА

Кочаните се обелват и почистват от влакънцата така наречена „коса“. Изплакват се и се счупват на две половини. В купата на Мултикукъра се наливат 2 чаши вода и царевицата се подрежда върху поставката за пара. Уреда се включва на програма за готвене на пара за 15 минути. 
След това изваждате внимателно, посолявате и  си похапвате 



ВАРЕН ОРИЗ ЗА ГАРНИТУРА

В купата на Мултикукъра се слагат 1 чаша бял ориз, 2 ½ чаши вода, 1чл сол и 2сл олио. Готви се 15 минути на програма Ориз – Rice – Рис.




ЯЙЦА С КОЛБАС И КАШКАВАЛ

Дъното на керамична или стъклена огнеупорна купичка се намазва с олио. Слагат се нарязани на кубчета колбас/варена наденица, кренвирш, салам/ и кашкавал. Отгоре им се чукват две яйца, поръсва се с малко сол, олио, мащерка и нарязан пресен магданоз. 


Наливат се две чаши вода, поставя се решетката за пара и върху нея се слага купичката. Готви се на програмата за пара за 15 минути.

Последната рецепта е от Интернет форум, но определено се хареса доста на синчето, Само за да му е разнообразно сменям колбаса :)


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

18 юли 2016

Мултикукър и свински език пане

Като всяка съвременна домакиня и аз обичам да съм заобиколена от различни кухненски помощници – уреди 😏. От скоро се сдобих с нов... Бях се запътила за покупка на фритюрник /любители сме на вредните пържени картофки/, но в последния момент пред погледа ми попадна един Мултикукър, херметик (готвещ под налягане).... и от тогава май не минава ден без да го ползвам 👌


В тази статия, ще споделя с вас първите две приготовления от мен до сега. За да се ориентирам кое колко време се готви, черпих информация от интернет, от форуми и кулинарни групи.




ПАНИРАН СВИНСКИ ЕЗИК

Първото, което направих в новият уред бе да сваря сински език – обичам го много паниран. И така, купих 3 броя език, измих добре и сложих в Мултикукъра. Залях със студена вода да ги покрие и го сварих на програма Супа – Soup – Суп за 50 минути, но може и за 45 / исках да се подсигуря да не остане не сварен /. Преди да отворя капака отварям клапана и го обезвъздушавам.

Много важно е след като извадите езика от горещия бульон да го сложите веднага в студена вода – така лесно ще го обелите. След това е готов за консумация - ако го предпочитате натюр само нарежете на тънки филийки и посолете със сол и червен пипер.
Както споменах, харесвам езика паниран и така направих – подготвих панировка от яйце, брашно, млян чер пипер, малко бира, щипка чесън на гранули, и ако искате добавете някоя друга подправка. После пържите до златисто в сгорещено олио, отцеждате на кухненска хартия и поднасяте.



ПЪРЖЕНИ КАРТОФКИ В МУЛТИКУКЪР

И това е главната причина да си закупя уреда – любимите картофки. Налях  около 300мл олио и включих на програма Пържене – Fry – Жарка, като зададох време 45 минути / за две партиди/. Катрофите обелих, нарязах на пръчици и подсуших в кърпа, за да не пръскат докато се пържат.

При програма Пържене капака не се затваря, картофките се разбъркват няколко пъти. После си знаете - изваждате, посолявате и си наливате чаша студена бира :) :) :)



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

10 юли 2016

Пълнени тиквички

Летен сезон, в градината зреят зеленчуци... Споделям с вас поредната си рецепта за пълнени тиквички - много ги обичам, това е :)


2 тиквички се обелват и нарязват напречно на три части. Всяка една се разполовява и издълбава. Подреждат се в тава и се посоляват.  За по-голяма стабилност отрязвам малко от дъното. Напълват се с плънка за пълнени чушки, или ваша любима.



Върху всяка пълнена тиквичка се слага по едно кръгче домат, предварително обелен. В тавата се налива вода до половината на тиквичката. Ястието се пече на 180С докато омекнат. 



Поднасят се студени, поляти с кисело мляко, подправено със счукан чесън, сол и олио.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 юли 2016

Пица с каперси


Пица -  любима закуска, хубав обяд и чудесна вечеря! 
Пореден вариант, но стана много сполучлив и реших да споделя с вас рецептата му.


400гр. тесто
Салам хамбургски - 3 колелца
Кренвирш - 1/2 брой
Кашкавал 50-70гр
1стрък зелен лук
2сл каперси
2сл кетчуп или доматено пюре
1/2чл  смесени сушени подправки - машерка, риган, босилек,
 целина, кориандър, чер пипер, червен пипер 


Тестото се разстила в поръсена с малко олио и брашно тава.
Намазва се с малко олио и после кетчуп, поръсва се с подправките / в бурканче съм си приготвила смес от сушени подправки - по 2сл от всяка/.


Разпределят се нарязаните на кубчета колбаси, лука и каперсите.


Пицата се пече 20 минути на долен реотан на 200С, след това на
два реотана на 220С още 10 мин.

Добър апетит!

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...