30 май 2016

Сладко-кисели свински пържолки

Отново залагам на комбинацията сладко - солено, която се оказа доста сполучлива! Този път варианта  е със свинско месо, за да има разнообразие :)))) 


1 кутия компот от ананас на кубчета
1 1/2чч кетчуп
1сл захар
1сл ябълков/бял/ оцет
олио
3 моркова
1 зелена чушка
4-6 броя свински пържоли, нарязани на едри парчета



В малка тенджерка се смесват сока от компота, кетчупа, захарта и оцета. Щом сместа заври се добавят парчетата ананас, нарязаните на тънки кръгчета моркови и нарязаната на парчета чушка. Варят се около 5 минути, след което се изваждат.


В голям тиган се загрява олиото, добавят се парчетата месо и се пържат докато покафенеят.

Прехвърлят се в тавичка, върху тях се разпределят зеленчуците, заливат се със соса от варенето и се поръсват с 2-3 лъжици олио. Покрива се с алуминиево фолио и се пекат до готовност на месото /около 30-35 минути/.
Сервира се върху варен ориз.

Източник

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

22 май 2016

Пълнен лук с наденички



Още една рецепта, създадена благодарение на предизвикателството на BILLA Bulgaria, и техните подаръци. Ние го хапнахме като предястие...

5 броя кромид лук
около 300гр тънка наденица
150гр тънко нарязани ленти бекон
5сл сос Терияки


Наденицата се изпича, охлажда и нарязва на малки колелца.



На всяка глава лук се отрязват двата края и след това се обелват. Издълбава се сърцевината им /може да я използвате за сос или друго/, като най-лесно това става с инструмента за изтърбушване на чушки.  Получения отвор се запълва плътно с парченцата наденица.


След това лукът се завива с лентите бекон и се запича от всички страни на загрят грил тиган или скара.


Прехвърля се в тавичка, посредством четка се намазва от всички страни със сос Терияки. На дъното на тавичката се налива малко вода и лукът се запича в загрята фурна на 180С за 30 минути.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

08 май 2016

Гъбено-спаначени шницели




Бях приятно изненадана, когато с мен се свърза Гери от " Мус от краски и мечти", с покана да участвам в трети брой на първото кулинарно интернет списание So into FOOD. Изобщо не се замислих и веднага се съгласих! След като разгледате и другите му броеве, ще разберете колко е интересно и полезно за всички!

Една от рецептите, публикувани в този пролетен брой е за тези шницели - пригответе си задължително и сосчето към тях, ще останете очаовани от комбинацията на вкусове!


Продукти за 10 броя:
300гр спанак, изчистен
200гр коприва, изчистена
100гр счукан сухар
250гр печурки
2сл гъсто кисело мляко
50гр едро настърган кашкавал
по два стръка пресни мащерка  и копър
олио за пържене

За панировката:
1 яйце
6сл брашно
около 100мл вода


Яйцето се разбива, добавя се водата и брашното и се разбъркват докато сместа стане хомогенна. 


Гъбите се нарязват и задушават с 1сл олио, щипка сол и чесън на прах. Спанака и копривата се блашншират поотделно в подсолена вода, отцеждат се и се нарязват. Прехвърлят се в голяма купа и заедно с гъбите, сухара, млякото, кашкавала и подправките се объркват добре.


Сместа се оставя да престои за час, след което от нея се оформят кюфтенца, потапят се в панировката и се изпържват в сгорещеното олио. Отцеждат се върху листа кухненска ролка.



Поднасят се самостоятено като порция с млечно-орехов сос, приготвен от:
100гр кисело мляко, 100гр майонеза, 4сл млени орехи, 1/4чл счукан чесън и две клонки нарязан на ситно пресен копър.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...