28 февруари 2016

Леща яхния

Не мога да пропусна да споделя тук една любима рецепта на любима манджичка! Публикувах я през далечната 2009 година в един прекрасен кулинарен сайт Веселият готвач, в който стана любима рецепта на много готвачи :)



250-300 г леща
1 глава лук
10 скилидки чесън
1 бр. морков
2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица
1-2 бр. домати
1 бр. червена чушка
3-4 с.л. мазнина
стрък целина
2 с.л. брашно


Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути. Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

20 февруари 2016

Солени охлювчета

Тестените закуски са чудесни, особенно когато са приготвени у дома. Вече има в блога рецепта за тесто, което е идеално точно за тях. 




Необходими продукти:

Тесто - 600-700гр, по възможност домашно приготвено
За плънката:
1 яйце
100гр сирене
100гр кашкавал
100гр шунка
3-4 стръка пресен магданоз

Магданоза се нарязва на ситно, останалите продукти се настъргват на едро ренде и се смесват в купа. Добавя се яйцето и всичко се обърква добре.


Тестото се разточва във формата на правоъгълник. Дебелината на блата е около 5мм. Намазва се с олио и отгоре равномерно се разстила плънката. Завива се на руло от към дългата страна. С нож се нарязва на парчета широки около 1см. Подреждат се в тава, постлана с пекарска хартия.


Охлювчетата се пекат в загрята фурна на 180С на средната скара за 30 минути, от които първите 15 са без вентилатор, след това се пуска. Изваждат се и се покриват с памучна кърпа за 10 минутки. Още топли се хапват с чаша айрян :)))


Кутията за торта се оказа идеална за съхранението им, което в същност беше за кратко :))))



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Универсално тесто

Това тесто е подходящо за приготвянето на хляб, питки, пици, мекици.... с една дума - универсално! Напоследък доста си го замесвам, дори си сложих и във фризера. Може да стои няколко дена в хладилник, поставено в намаслена найлонова торбичка.


600гр брашно / около 5чч /
около 160мл  / 2/3 чч прясно мляко /
1 пакетче суха мая Йоткер / 1/2 кубче прясна /
1 чл захар
1 сл сол, равна
2 сл олио
1чч топла вода /около 40С/

Маята се сипва в голяма купа, заедно със захарта и топлата вода. Разбъркват се с бъркалка и се добавя 1чч брашно, докато стане на кашичка. Оставя се да шупне за около 10-15 минути. След това се прибавят олиото, солта, млякото и останалото брашно. Замесва се меко, лепнещо тесто. Оставя се да втасва в намаслена купа - аз я покривам с алуминиево фолио и слагам за около час  /или докато удвои обема си/ на 50-60С във фурната.
От тази доза правя 3 пици с диаметър 26см., като тестото разточвам на ръка не с точилка!


Получават се чудесни тестени закуски


кифлички



и други....


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 февруари 2016

Тост с яйце и кашкавал

Тези сандвичи са доста засищащи, могат да се приготвят по всяко време - за закуска, обяд или вечеря! Лично на нас тримата ни стигнаха  на всеки по един :)))



Продукти за 3 сандвича:

3 филии хляб
1/2чч настърган кашкавал/ моцарела, чедър/ - аз добавих и 1/2чл пармезан
1/2 малка глава лук, нарязан на тънки ивички/изпозлвах червен/
1-2 клонки нярязан на ситно магданоз
2 твърдо сварени яйца
краве масло
сол




В купа смесете настърганият кашквал, лука и магданоза.
Намажете филиите с масло от двете страни и леко ги запечете на сух тиган.
В тава за печене постелете пекарска хартия или алуминиево фолио, поставете филиите върху него.
Подредете нарязаните на кръгчета яйца върху тях и ги поръсете с малко сол и млян чер пипер.
Отгоре им разпределете разномерно кашкавалената смес.
Поставете в загрята на 200С фурна и ги запечете за около 3-5 минути докато се стопи кашкавала.


Поднесете ги веднага, докато са топли.
Може да ги нарежете на парчета, и да сервирате към тях купичка с любимата ви разядка или сос.

Адаптирано от тук 

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...