16 януари 2016

Тиганици

Изваждам от архива тефтера,  в който преди много, много време съм си записвала сполучливи рецепти .... Приятно е когато си припомням тези позабравени вкусотийки :)

Тиганиците са една бърза за приготвяне закуска, стига да сте се снабдили с продуктите. Всъщност, получават се по-плътни бухтички със сирене, а комбинацията с пудра захар или сладко дават много хубав вкус!


Необходими са ви: 1чч настъргано/натрошено на дребно сирене, 4 яйца, 1чч брашно
олио за пържене, пудра захар за поръсване

Сиренето се намачква с дървена лъжица докато се получи гладка смес. При непрекъснато разбъркване, към нея се прибавят последователно жълтъците /един по един/, на части брашното и разбитите на твърд сняг белтъци.


От получената смес се сипва по една супена лъжица в тиган със сгорещеното олио. 



Тиганиците се пържат от двете страни до златисто, отцеждат се от мазнината върху кухненска хартия. Поднасят се поръсени с пудра захар, мед или сладко. 
На мен ми се получиха 15 броя, но това зависи от големината им.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

09 януари 2016

Царски сарми

В началото на Новата година с удоволствие ще споделя рецептата за тези сармички, които присъстваха на Коледната ми трапеза. Поканих и приятели, за да направим празника си още по-приятен и забавен / така се получава с любимите хора до теб /

И за да имам повече свободно време, сготвих вечерята в Крок-Пот J J J



600гр свински врат
листа от кисела зелка
червен пипер, чубрица, млян чер пипер
уни сос /или соев сос/
олио

Месото нарязах на малки пържолки с дебелина около 1см, овкусих с подправките и 2сл олио. Сложих много малко сол, тъй като зелевите листа по-принцип са солени. Оставих да се мариноват за 2 часа в хладилник.



Оформих листата от киселата зелка и във всяко сложих парче от месото, завих на сарма. Подредих ги в предварително намасления съд на Крок-Пот. Залях ги с 50мл зелев сок и поръсих с олио. Готвих ги на II степен High за 4 и 1/2 часа.



Понеже ние харесваме сармичките запечени, прехрърлих ги в тавичка и ги запекох във фурната.


Алтернативата в пръстен гювеч - подреждат се в намасления съд, налива се повече зелев сок - 100мл и се поръсва с малко олио. Пече се 2 и 1/2 часа на 180С.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!