24 октомври 2015

Салата от нахут с гъби


За нахута може да се намери много информация в интернет, затова ще обобщя на кратко. Нахута е зърнено - бобова култура, добър источник е на белтъчини и витамин Е, цинк и фолиева киселина, а в сравнение с другите ядки е беден на мазнини.

В суров вид зърната се накисват от 12 до 24 часа, след което се приготвят супи, пюрета и други. В печен вариант се получава леблебия, която се вари като кафе. Аз лично използвам /досега/ от буркан в готов вид за салата. 

Споделям с вас прекрасната салата която си приготвих с него:


150гр нахут от консерва
2 големи пресни печурки
1 червено камби от туршия
1/2 малка глава червен лук
1-2 стръкчета магданоз
2сл олио
1чл балсамов оцет
1/2чл Уорчестър сос /тъмен соев сос/
щипка чесън на гранули
сол на вкус

Гъбите се нарязват на тънки резени и се запържват в олиото. Добавят се останалите подправки и се задушава около 10 минути, като се разбъркват периодично.


Нахута се отцежда и се прехвърля в купа. Смесва се с гъбите, нарязаните на ивички лук и камби, и ситно нарязания магданоз. По желание може да се овкуси допълнително с оцет и сол. Обърква се хубаво и се поднася в подходяща чиния.


Според мен се получава и чудесна гарнитура към леки меса и зеленчуци!



Информацията за нахута е от Уикипедия

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

16 октомври 2015

Ароматно масло за печени филийки

Още една идея за вкусно хапване с любезното съдействие на Лидъл - в кошницата-подарък си намерих и други изненадки :) :) :)



125гр краве масло Пилос извадих от опаковката и сложих в купа, стопих го в микровълновата фурна на програмата за размразяване. Към него прибавих нарязани на ситно - перата на 1 стрък зелен лук, по 2 стръка магданоз и копър, и 2чл заквасена сметана Пилос 20%. Разбърках добре и прехвърлих в кутийка с капак. Но се досещате че подправките паднаха на дъното, затова се наложи да разбърквам периодично. За да стане тази манипулация по-бързо , сложих кутийката във фризера - и когато се сгъсти достатъчно, че да се задържат подправките равномерно на всякъде, я преместих в хладилника. 


Уточнявам, че маслото не се получава меко както е било преди тази обработка, а леко трошливо. Мисля да пробвам и без размразяване, както е размекнато на стайна температура.


Препекох няколко филийки на тостера, намазах ги щедро с маслото и ги покрих с парче испанската шунка Хамон Серрано....мммм...уникално и перфектно за гладни!


И втори вариант - използвах чабата с маслини, която нарязах на филийки и също препекох. Намазах с маслото, отгоре с маслинова паста и подредих няколко резени краставица.....


Оставям ви да си похапнете на сутрешна или следобедна закуска :))))



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 октомври 2015

Запечен с мащерка и зехтин камембер

Лидъл знае как да изненада своите приятели и клиенти! Такова приятно писмо имах от тях, и среща с очарователна дама с кошница-подарък за мен, пълна с вкусни продукти от техния магазин!



И предизвикателтвото беше на лице - камембер! Френско сирене, което до сега не бях опитвала, но което със сигурност ще изпробвам и в комбинация с други продукти :))))


И така, отварям кутийката със сирето и отстранявам найлоновата опаковка, постявям го в керамичен съд, с предварително сложена пекарска хартия на дъното му. Правя няколко прореза с остър нож от горната му страна, и в тях слагам наколко обелени скилидки чесън. Поръсвам със зехтин, мащерка и млян чер пипер.



Слагам в студена фурна, тъй като съда е керамичен. Пека на 180С с вентилатор, докато се запече леко.


Поднесям с филийки препечен многозърнест хляб  - идеална комбинация се получава!
И разбира се, има и вино...

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 октомври 2015

Туршия с корнишони и камби


За продуктите на Dr.Oetker никой не се съмнява в качествата им, така че приех техния жест да опитам фиксовете им за туршии, които ми изпратиха заедно с касетка корнишони. 

Приготвих зимнина  и с двата им варианта -  Pikant fix сладко - кисела и Pikant fix люта, да има за всекиго по нещо! От две опаковки направих 5 буркана с вместимост 1,5л.


Използвах корнишоните /4кг/, също добавих цели камби, кръгчета моркови и чесън. 


Приготвих маринатите от двата двата вида фикс в тенджерки. Съдържанието на една опаковка смесих в едната тенджерка с 1,75л вода, 300мл оцет и 150гр захар. Оставих се да ври около 3-5 минутки, като разбърквах периодично. Така постъпих и с другата опаковка. С готовата марината залях зеленчуците, подредени в бурканите.

От всеки вид направих по два буркана, а остатъка смесих и изпозлвах за петия буркан - получи се средно сладко-кисело-люта туршийка :))))))


Поставих бурканите за около 5 минути с капачките на долу, след това ги обърнах и оставих на хладно място, докато им дойде реда за отваряне.

Да ви е сладко и пикантно!



Ако редовно /като мен/ изпозлвате продуктите им,  ще се убедите, че
 с  Dr.Oetker всичко е лесно и чудесно!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...