25 август 2015

12 печени чушки

Когато запазвах файла с рецептата, Уиндоус ми предложи заглавието "12 печени чушки" /първият израз в текста/. Оставям засега така името на тази рецепта, която всъщност е нещо като мусака. Ако ми хрумне някое друго, ще го сменя :))))) 
В къщи единодушно бе одобрено - има си от всичко в него!


Продуктите:

12 печени чушки
150гр кашкавал/моцарела

за плънката:
200гр кайма
3сл ориз
½ глава лук
1 морков
2сл сушени зеленчуци Биосет
3 стръка магданоз
сол
1/3кл чубрица
2сл олио

за заливката:
3 яйца
70-80мл течна готварска сметана



Ситно нарязания лук и морков се задушават с олиото, добавя се каймата и малко вода. Разбърква се докато тя се раздроби. Прибавя се ориза, чаша вода, сушените зеленчуци, чубрицата и се посолява. Готви се докато ориза набъбне – около 10 минути, плънката трябва да остане без течност.


Чушките се обелват и почистват от дръжките и семките. Във всяка една се слага парче кашкавал.


В намаслена тава с размери 23х20см се подреждат половината чушки, върху рях се разпределя плънката, отгоре се слагат останалите чушки. Заливат се с разбитите яйца и сметана.


Ястието се слага в студена фурна и се пече на 180С с вентилатор на средната скара на фурната. Готово е след 40 минути или докато се зачерви. Консумира се топло!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

08 август 2015

Свински дроб със зеленчуци

Така приготвен, свинския дроб е уникално вкусен - затова не го пренебрегвайте! През лятото може да си го хапвате в компанията на студена бира, а през зимата с хубаво червено вино :)))


500гр свински дроб
1 глава лук
1 зелена чушка
1 морков
сол, млян чер пипер
олио
брашно


Дробът се измива и нарязва на парчета с дебелина около 5 мм. Посолява се, овалва се в брашно и се изпържва в сгорещено олио. Оставя се на страни.

Внимавайте да не го препържите, защото ще стане много твърд!


В същата мазнина се задушават с малко вода нарязаните на едри и ивички лук и на кръгчета морков. След като омекнат /около 7-8 минути/ се добавя нарязаната на ивици чушка и дроба.


Готвят се още около пет минути и се свалят от огъня.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 август 2015

Домашен ванилов сладолед


Най-хубавия летен десерт си остава сладоледа! А какво по-хубаво от това да си имате целогодишно във фризера - като мен например :))))))

Кулинарен блог не може бе рецепта за това студено изкушение :) Предлагам ви икономичен вариант, който гледах тук . Приготвянето на мен ми отне 20 минути!




Необходими са:

5 яйца /може и с 3 или 4/
125гр кристална захар
125мл вода
500мл течна сладкарска сметана
3 ванилии

1. Яйцата се разбиват в дълбока купа с тел.

2. Приготвя се захарен сироп, като се сваряват захарта и водата - течността трябва да стане по-гъста и балоните по-големи. Сиропа се добавя към яйцата на тънка струя, като се разбива с миксер едновременно, за да не се пресекат.


3. Течната сметана се изсипва в друга дълбока купа, добавя се ванилията /аз ползвах течната от Лидъл, като спазих дозата дадена на шишенцето/ и се разбива с миксер на пухкав крем.

4. Сметаната се прибавя към яйцата и се разбърква със шпатула в посока от долу на горе.


5. Сместа може да се разпредели в чашки, или да се прехвърли в голяма кутия с капак. Замразява се във фризер най-малко за 6 часа. 


Поднесете декориран с кокосови стърготини или плодов топинг / сладко или конфитюр, разреден с малко вода/.


Идеален е и за мелба - с бишкоти, счукани ядки и домашно ягодово сладко!

Насладете се на прекрасния му вкус!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!.