24 май 2015

Сос за спагети в Крок Пот

Включвам отново любимият уред в приготовлението на вкусотийка - този път е сос, и то за спагети! Колко практично - остава ви само да си сварите спагетите или пастата, което ви се иска :)))) 


400 гр кайма
500гр доматено пюре или лютеница / използвах летен манджурляк /
200мл доматен сок
1 глава ситно нарязан лук
1 чл захар
1 чл риган
1 чл мащерка
1/2 чл чубрица
1/2 чл кориандър
1 скилидка чесън
4 сл олио
сол ако има нужда


Необходима е малко подготовка - лука се запържва за кратко в 3 сл олио. Налива се 1 водна чаша топла вода и се добавя каймата. Разбърква се докато се раздроби и се оставя да се задушава докато каймата побелее / около 10 минути /.


Прехвърля се в Крок-Пот  и се добавят останалите продукти. Всичко се разбърква. 


Уреда се включва на II степен за 1 час, после се намалява на I степен и се готви още 4 часа.






При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

16 май 2015

Бъркана пица


Много популярна рецепта, за източник ще дам този линк. Но има и защо - това е една практична идея за бързо приготвяне на любимата пица -  около 40-50 минути с печенето! От зададените продукти се получават две пици приготвени в две кръгли тави с диаметър на дъното 24см. Може да направите една голяма в тавата, която е към фурната.


И така, продуктите които са ви необходими за блата:

2 чч брашно / приблизително 250гр/
1/2 кубче мая - 20гр или 1 пак. суха 7гр.
1 чл захар
1 яйце
щипка сол

В съд натрошавате маята и към нея прибавяте захарта и 1 чч /250мл/ хладка вода. Добавяте яйцето, солта и пресятото брашно и разбърквате сместа - трябва да стане като гъсто кексово тесто.
Тавите намазвате с малко олио и поръсвате с 1 лъжица брашно. Изсипвате тестото и разстилате с лъжица докато покрие дъното.


Плънката ви е по избор - аз намазвам блатовете с доматено пюре /лютеница или сгъстено домати/ - не трябва да е много течно. Оставям ивица по края за борд, на която не слагам плънка.  Отгоре подреждам колбас и кисели краставички, пиле и маслини, ..... изборът е ваш! Поръсвам с подправки - чубрица, риган, мащерка или босилек, и най-отгоре настъргвам с кашкавал. 


Пека ги с вентилатор на 180С, на средната скара на фурната, за 25-30 минути. Оставям на изключена фурна около 5 минути и изваждам.


Да ви е сладко!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 май 2015

Пролетни кюфтенца

Зелените листни зеленчуци са отново на пролетната ни трапеза! През този любим за мен сезон, много обичам да си приготвям баници със зелениши, супи, яхнийки.... но дойде време да "внедря" основният продукт в друго ястие. И така ми хрумна да го направя с кайма на кюфтенца :)))) Подправките подсилват аромата им, а ако се сервират с лъжица кисело мляко стават ... мммм ... неустоими!



500 гр кайма смес
300 гр лопуш/спанак/коприва
1 яйце
1 глава лук
200 гр галета
1 чл чубрица
млян чер пипер
магданоз, джоджен – по 2 стръка
олио за пържене


  • Лопуша се измива, почиства от жилките и се нарязва.
  • Задушава се за 5 минути с 1 сл олио и  половин чаша вода.
  • След като се охлади се смесва с каймата, яйцето, нарязаните на ситно лук, магданоз и листата джоджен.

  • Добавят се чубрицата, пипера и галетата, всичко се омесва хубаво. Ако сместа е по-рядка се добавят допълнително галета.
  • Кюфтетата се изпържват в сгорещеното олио и се отцеждат върху салфетка.


 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 май 2015

Козунак и козуначени кифлички

Нормално е покрай Великден да ухае на козунаци. Тази година приготвях три пъти - за самия празник три големи козунака, и след това - кифлички. Рецептата за тестото е доста популярно във виртуалното пространство и е на Венета - винаги отличен резултат! И това е причината да я споделя и в моят блог, с малко добавки от мен!
Вени, огромни благодарности за рецептата!



Продукти:
500гр брашно
150гр кристална захар
1/2 кубче прясна мая - 20гр, или 1 опаковка суха от 7гр
2 яйца - отделя се единият жълтък за намазване
200мл прясно мляко
50гр краве масло
1сл олио
1сл есенция лимон
щипка сол

Приготвяне:
В купа натрошавам маята, добавям се 1чл захар и част от млякото /леко затоплено/. Оставям се да втаса около 15 минути. След това прибавям яйцето и белтъка на второто, стопеното/но не горещо/ масло, олиото, останалото мляко, есенцията и солта.


За месенето използвам планетарен миксер - в купата му пресявам брашното и сипвам захарта. Включвам уреда на 1 степен и на тънка струя добавям сместа с маята. Меся около 10 минути, докато тестото се отдели от стените на съда. Ако има нужда добавям 1-2 лъжици брашно или мляко в зависимост от това колко течност поема брашното. Изваждам го върху набрашнената повърхност и доомесвам като сгъвам тестото 7-8 пъти, за да остане въздушно. Оформям на топка и поставям в леко намаслена купа, покривам с алуминиево фолио и слагам в слаба фурна / 30-40С/ да втасва 2 часа - купата ми се изпълва до горе.


След това разделям тестото на две части /за два козунака/, като всяка една разделям на две или три части, които правя на фитили, които сплитам. В тях може да се сложи плънка - орехи, мармалад, сладко, локум, шоколад..... но може и направо да се сплетат. Поставям оплетените козунаци в продълговати форми за кекс, постлани с пекарска хартия. Намазвам ги отгоре с олио / посредством  четка / и оставям да втасват още за 1 час, отново в слаба фурна, под фолио.
С разбития жълтък, смесен предварително с 1сл прясно мляко и 1/2чл олио, се намазват козунаците, поръсват се с кристална захар и се слагат на средната скара на фурната / моите са 5, слагам на 2-та/. Пекат се на 180С с вентилатор за 50 минути, като порозовее се покрива с фолио, зад а не изгорят отгоре.

СЪВЕТ: Не изоставяйте печивата, наглеждайте ги периодично - може да се наложи да се промени температурата на печене!


Готовите козунаци охлаждам върху решетка и след това прибирам в найлонова торбичка.
Остават меки, с хрупкава коричка - великолепни!


За кифличките вместо прясно мляко използвах течна сметана от Лидъл /неподсладена/, а за плънката - нарязани на малки парченца смокини от сладко. Тях след като извадих от фурната, прехвърлих в тава и като се охладиха също сложих в торбичка. 





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

02 май 2015

Плодов шейк


Една приятна напитка, идеята за която ми дойде благодарение на подаръка от Мениджър свежест на Лидъл. Приятно плодово коктейлче ....мммм.... може да се приготви през всеки сезон - цитрусите са налични по магазините през цялата година!
Ако я консумирате вечер, може да  добавите и 1сл концентрат - водка, ром, бренди....


За приготвянето му използвах:

1 ананас, изчистен и нарязан на кубчета
сок от 2 портокала
сок от 1 мандарина
2 топки сладолед
около 10 кубчета лед


Ананаса, соковете от портокалите и мандарината, и кубчета лед се слагат в блендер / имам малък кухненески робот и там го правих / и се разбиват много хубаво. Напитката се излива в чаша за коктейл или подобна със столче, добавя се сладоледа.
Леко се разбърква и се поднася :)
Сладоледа, който използвах беше с вишни и се получи страхотен аромат!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...