27 април 2015

Джинджифилови кюфтенца в сос и зеленчуци





за кюфтенцата:
500гр кайма
½ глава кромид лук
1/2сл сух джинджифил
щипка куркума
млян чер пипер
1-2 счукани скилидки чесън
3сл галета
2-3 клонки магданоз
1 настъргано стъбло целина/1-2 стръка ситно нарязани

Омесва се и се оформят кръгли кюфтенца, големи колкото орех. Овалват се в брашно и се изпържват за кратко в малко мазнина.


за соса:
1 глава лук, нарязан
1 морков, настърган
4сл олио
1сл червен пипер
щипка чесън на гранули
400мл доматен сок
1чл захар
2 големи картофа/3 средни
1 чушка
1 стебло целина/селъри
2сл брашно
соев сос

Обелвате и нарязвате на тънки парчета картофите и задушавате под капак с 1сл олио и 1сл соев сос за 4-5 минути. Изваждате ги и след тях слагате нарязаните чушка целина.


В дълбока тенджера задушавате с олиото лука, моркова, червения пипер, чесъна и около 300мл вода. След като омекнат добавяте доматения сок и захарта, оставяте соса да ври на тих огън за 20 минути.






Сгъстявате соса с размитото с вода брашно. После прибавяте кюфтенцата и  зеленчуците и поръсвате с нарязан пресен магданоз.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

25 април 2015

Салата-предястие с меден дресинг


Отново Лидъл е на трапезата ни, този път под формата на предястие-салата :)


Бъркам в кошницата-подарък и си вземам патладжан, две чушки, две-три доматки, три морковчета... и за разнообразие се снабдявам с две млади тиквички и две твърдо сварени яйца. 


Патладжана и тиквичките нарязвам на кръгчета заедно с кората / патладжана осолявам и оставям да си пусне горчивината поне за половин час/. Чушките почиствам от дръжките и семките, нарязвам на едро. Намазвам си с олио и изпичам на загрят грил тиган или скара.
Морковите почиствам, нарязвам на кръгчета и задушавам с 1-2 сл олио, малко вода и 1сл балсамов оцет. Необходими са само 5 минутки.

Прехвърлям ги в купа и към тях добавям нарязаните на едро тиквички и патладжан, а чушките -  на ивички. Обърквам ги да се смесят и разпределям в чиниите за сервиране. Слагам и нарязаните на резени домати и яйца.

Приготвям си дресинга - смесвам в сосиера 1чл сол, 1чл олио, 2чл оцет, 1чл течен мед, счукана на ситно скилидка чесън и нарязано клонче копър/ или магданоз ако харесвате повече/. Бъркам докато се стопят всички подправки и на тънка струйка поливам салатките.

Може да добавите и маслини, много си подхождат :)))) 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

10 април 2015

Дип от авокадо

Провокирана от срещата ми с Мениджър Свежест на Лидъл и полученият подарък от тях, ми дойде идеята да си приготвя /отново/ тази интересна разядка. Но този път си записах продуктите и сега мога с удоволствие да споделя с вас рецептата и :)



Съставки:
1 авокадо
80гр маскарпоне
2 чл заквасена сметана
2 чл пресен сок от лимон
1 чл сол, равна
1 скилидка чесън, пресован
стръкче копър

Приготвяне: Авокадото се разполовява, костилката се отделя и вътрешността се изважда с лъжица. Прехвърля се в съда на кухненски робот и към него се добавят останалите продукти.



Разбива се хубаво, докато сместа стане хомогенна.
Консумира се веднага, за предпочитане върху филийка прясно изпечен хляб :))))



Използвах и останалите зеленчуци от свежата кошница - подарък от Лидъл и си приготвих прекрасно предястие-салата /за мен си е цяло ястие ;) /, рецептата - в следваща публикация!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...