24 февруари 2014

Медено пиле




1 пиле, приблизително 2кг
4сл мед
4сл соев сос/уни сос

За кашичката:
4-5сл брашно
1-2сл червен пипер
млян чер пипер по вкус
сухи и стрити:
  • чубрица
  • девесил
  • магданоз
  • целина
вода да се получи  гъста каша


Измитото пиле се поставя в тава и се посолява. Намазва се с меда и соевия сос от двете страни. Отгоре се намазва с кашичката и се поръсва с олио.


Около пилето се наливат 3 чаши гореща вода. Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна – първите 30 минути на 220С, след това градусите се намаляват на 180С за още 2 и 1/2часа. Пробва се за готовност.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

20 февруари 2014

Свински пържоли с джинджифил и бекон

Това е чудесен празничен специалитет, който приготвих за посрещането на Новата 2014 година. Предварително го тествах с приятели и беше  одобрен :))) Затова изобщо не се поколебах да го приготвя и за този вълнуващ празник! Никак не е труден, опитайте, убедена съм че ще останете доволни :)



Продукти:
5 свински вратни пържоли - около 1,5 кг ми излязоха
200 гр бекон
200 гр кашкавал, за предпочитане пушен
Сол
Соев сос
Джинджифил на прах
Олио
Сос Бешамел
Картофено пюре

Приготвяне:
Вратните пържоли измивате, посолявате леко и подреждате в тава, за предпочитане дълбока. Поръсвате със соев сос и джинджифил / на всяка страна слагате много малко - на върха на ножа /. Наливате топла вода да покрие месото и поръсвате с 2-3 сл олио. По желание може да добавите няколко скилидки чесън.


Печете непокрито с фолио за 2 часа на 180С, като след това обърнете пържолите да се за пекат и от другата страна. Течността на дъното на тавата трябва да остане малко, колкото да не залепнат.


Когато се запекат добре, върху тях наредете тънки парчета бекон, отгоре настържете кашкавала на едро / може да го нарежете на плочки / и върнете обратно във фурната. Печете докато стане със златист цвят.


Сервиране:
Пържолата се слага в чиния, в която предварително са сложени 3-4 лъжици сос Бешамел. Гарнирате с картофено пюре и нарязани на ивици кисели краставички.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

16 февруари 2014

Телешко варено в Крок Пот

Това е най-лесната за приготвяне местна супа – направо си е цяло ястие, ще се убедите сами! Реших и още да се улесня и да я сготвя в любимия Крок-Пот. И без повече коментари – рецептата:


700гр телешко месо – гърди
4 картофа
3 моркова
1 глава лук
около 10 зърна чер пипер
2чл сол, равни
стрък целина
1 дафинов лист
3сл олио
1,5л вода
  

Нарежете месото /предварително сте почистили ципите и жилките/, картофите и морковите на едри парчета. Прехвърлете ги в Крок-Пот. Добавете нарязаната целина и останалите подправки. Налейте водата и разбъркайте.
Гответе супата на II степен Hight за 5 часа.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

14 февруари 2014

Медени бисквитки с фондан

Рецепта за меденките отлежава вече много години в моят кулинарен бележник, и мисля че дойде времето да я извадя от там. Дори съм си отбелязала че е много сполучлива. Днес обаче ще ви споделя моят вариант по нея, специално създаден за днешния празник Свети Валентин.



Използвайте една и съща мерителна чаша - моята е с вместимост  250мл.


Продукти
2 яйца
1 чаша олио
1 чаша захар
4-5 супени лъжици мед
2 чаени лъжици Сода бикарбонат на D-r Oetker, погасена с няколко капки оцет
1 чаена лъжица канела
1 ванилия
1/3 ампула Есенция Лимон н D-r Oetker
приблизително 6 и 1/2 чаши пресято брашно

За декорация 
Фондан
Сладкарски цветове Dr. Oetker
Захарни перли D-r Oetker
Захарни сърца D-r Oetker
Захарни звезди D-r Oetker


Приготвяне
От продуктите замесете леко лепнещо тесто и го оставете в хладилника покрито с фолио за 30 минути. След това разточете на части върху набрашнена повърхност, като дебелината им не трябва да е по-голяма от 5мм. Изрежете с форми за сладки желаните фигурки. Подредете ги на малко разстояние една от друга в постлана с пекарска хартия тава. Печете на 180С за около 5-7 минути на средната скара на фурната докато порозовеят - не е хубаво да се изпичат много и да потъмняват, защото ще станат много твърди.



Декориране
Като се разровите в Интернет ще откриете много снимки на сладки украсени с фондан. До сега не бях използвала фондан поради факта че у дома сме любители на шоколада.
И за да не стане гаф при първия ми опит, реших да заложа на професионалистите от сайта Сладкарче, за което могат да приемат моите най-големи  благодарности!
Този прекрасен немски фондан е много приятен за работа и моделиране, а и вкусът му е .... мммм ......страхотен!



Оцветих няколко части със сладкарските цветове на D-r Oetker и омесих добре с пудра захар. Разточих и нарязах на формички, които залепих върху медените бисквитки със захарен сироп / приготвен от равни части  захар и вода/. Останалото го знаете - беше ни сладко ;)




Използвах "работния плот" и забърках едни мъфини с вкус на горска ягода, които също украсих с фондана.




Може да не е много професионално изпълнението ми - все пак за първи път ми е, но на вкус всичко стана перфектно!


Специални благодарности на Петър ЕнчевD-r OetkerСтанислав Димитров - sladkarche.com!





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

05 февруари 2014

Спагети с кайма и топено сирене

Много бързи за приготвяне спагети, дори им слагам етикет аламинут. Каймата може да я замените с някакво пушено месо, ще има интересен аромат.



200гр спагети
100гр кайма
100мл течна готварска сметана
100гр топено сирене
½ глава лук
сол
по щипка риган, чубрица, целина

Спагетите сварете в подсолена вода по указанието на опаковката, добавете 1сл зехтин. Преместете настрани.
Ситно нарязания лук задушете с каймата, 1 сл зехтин и малко вода за около  десет минути.


В друг съд сложете сметаната, като се загрее добавете топеното сирене. Бъркайте докато се стопи, после прехвърлете при лука и каймата. Продължете да разбърквате за да се смесят хубаво в продължение на минута две.



Отцедете спагетите и ги добавете към соса. Смесете хубаво и поднесете в подходяща чиния. Може да ги поръсите с пармезан.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!